Overslaan en naar de inhoud gaan

Inlogmiddel eHerkenning bezorgt ook kerken kopzorgen

Ondernemers klagen volop over de wachtlijsten voor eHerkenning, maar kerken hebben nog grotere zorgen. Zij komen in de knel vanwege een weeffout in het systeem voor kerkelijke organisaties. Juriste bij het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) mr. Daniëlle Woestenberg vreest voor duizenden uitstel-briefjes voor de naderende loonaangifte.
blauwe envelop
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Het probleem in het kort: alle ondernemers die zaken willen regelen met de overheid zijn sinds 1 januari verplicht om in te loggen voor eHerkenning. Ook kerken moeten eHerkenning gebruiken, maar om in te loggen hebben zij gegevens uit de KvK nodig. Een kerkelijke organisatie staat bij de KvK echter ingeschreven zonder namen, adressen en andere contactgegevens van natuurlijke personen, omdat dit ‘gevoelige gegevens’ zijn in het kader van de privacywetgeving.  

Natuurlijke personen

Woestenberg licht het probleem toe: “Aan het account van eHerkenning moet een natuurlijk persoon gekoppeld zijn, maar dat is een vraag waar kerken niet aan kunnen voldoen omdat er anders privacywetten worden overtreden. Dan is het héél vreemd dat de Belastingdienst nu tegen kerken zegt: pech gehad.” 

De Belastingdienst doet nog wel een poging om validatie voor kerken op een andere wijze uit te voeren, maar die komt waarschijnlijk te laat. "Omdat er nu geen alternatieven meer zijn voor eHerkenning moeten alle kerkelijke organisaties om uitstel voor de naderende loonaangifte vragen.”

Onderschatting

Volgens Woestenberg onderschat de Belastingdienst het probleem voor kerken. “Ze doen allerlei aannames, niet gehinderd door enige kennis. De Rooms-Katholieke kerk is bijvoorbeeld een koepelorganisatie waar minstens 350 personen gerechtigd zijn om loonheffing te doen. De Belastingdienst ging uit van slechts 75 personen en zag het vragen om uitstel daarom niet als een groot probleem.”

Woestenberg schat dat er straks - alle kerken bij elkaar opgeteld - duizenden briefjes met een verzoek tot uitstel moeten worden geschreven. “Onze achterban valt tussen wal en schip. De mensen die de loonaangifte voor de kerk doen, zijn meestal goedwillende 65-plussers met weinig computerervaring. Het is gewoon jammer dat dit probleem niet pro-actief is opgepakt. De kerken kunnen hier niets aan doen, het systeem is gewoon niet operationeel.”

Duizenden briefjes schrijven

De kerkelijke achterban moet volgens Woestenberg zelf de problemen zien op te lossen. “Nu moeten duizenden personen een briefje schrijven, die moeten allemaal weer gelezen worden en worden beantwoord. Volgens mij heeft de Belastingdienst nu wel meer te doen. Ik begrijp dan ook niet waarom er geen generiek uitstel wordt gegeven. Dat scheelt weer enorm veel werk.’’

Ook emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam maakt zich kwaad en sprak eerder tegenover de NOS over "machtsmisbruik" door de Belastingdienst. Hij stelde ook dat het systeem onwettig is, omdat het nog niet goedgekeurd is door de Tweede Kamer. Zwemmer is het bovendien niet eens met het feit dat eHerkenning een betaalde dienst is. Het is volgens hem principieel onjuist dat het geld kost om aan je fiscale verplichtingen te doen.

Ondernemers die nog geen eHerkenning hebben aangeschaft, stuiten op een wachtlijst van enkele weken. Minister Knops gaf eerder aan niet in beeld te hebben hoeveel ondernemers eHerkenning nog moeten aanvragen. Mogelijk gaaf het om honderdduizenden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in