Management

Infrastructuur
Logo Intel

Intel maakt serverchips geschikt voor AI-taken

Een nieuwe serie serverprocessors van Intel wordt beter toegerust voor machineleren.

16 november 2016

Een nieuwe serie serverprocessors van Intel wordt beter toegerust voor machineleren.

Intel gaat medio volgend jaar nieuwe processors lanceren voor toepassing in servers. Die worden krachtiger, maar vooral ook beter toepasbaar bij machineleren en andere taken op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De huidige processorlijn voor servers van Intel is nog sterk gericht is voor toepassing in cloudscenario's, waar vooral verwerkingskracht telt. Dat aspect wordt in de nieuwe lijn niet veronachtzaamd, zegt Barry Davis van Intel, zonder heel specifiek te worden. De verwachting is wel dat de opvolger van de Xeon E5 v4 meer verwerkingskernen zal tellen. De Xeon E5 v4 heeft 22 van dergelijke subprocessoren 'aan boord'.

Daarnaast maakt Intel in de nieuwe Xeon-lijn meer werk van parallelle verwerking. En juist dat aspect is van belang voor toepassingen bij machineleren. Het is in dit verband veelzeggend dat Intel de processors voor het eerst zal demonstreren op een bijeenkomst over kunstmatige intelligentie die het volgende week organiseert in San Francisco.

Ook zet Intel technieken van de Xeon Phi voor supercomputing over naar de nieuwe serverprocessors. Daarbij gaat het onder meer om AVX-512, dat de prestaties bij berekeningen met drijvende komma een duw in de rug geeft en de beveiliging verbetert. De chips krijgen ook ingebouwde ondersteuning voor Intel OmniPath, dat hogere verbindingssnelheden tussen servers onderling en met opslag en netwerken mogelijk maakt.

De nieuwe serverprocessors zijn nog niet gebaseerd op Intels jongste Kabylake-architectuur. De basis ervan is de inmiddels vertrouwde Skylake-architectuur.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.