Overslaan en naar de inhoud gaan

IPv4-adressen nu echt op

RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor Europa en het Midden-Oosten, heeft laten weten dat zijn IPv4-addressen nu echt op zijn. De beheerder heeft zijn laatste /22-blok IPv4-addressen uitgegeven en roept op om nu echt vol in te zetten op IPv6.
IPv4 IPv6

Deze mededeling zal voor niemand als een verrassing komen, want al sinds 2012 wordt gezegd dat IPv4-adressen op zijn. Nadat de laatste /8-blokken IPv4-addressen vergeven waren, heeft RIPE NCC nog ingezet op /22-blokken. En zelfs nu zijn de adressen nog steeds niet helemaal op. De RIPE NCC geeft aan dat het ook in de toekomst IPv4-adressen blijft herstellen. Deze komen van organisaties die failliet zijn gegaan of zijn gesloten, of van netwerken die adressen retourneren die ze niet langer nodig hebben.

Wachtlijst

Deze adressen worden echter toegewezen aan leden op basis van hun positie op een wachtlijst. Alleen leden die nog nooit een IPv4-toewijzing van de RIPE NCC hebben ontvangen, kunnen adressen van de wachtlijst aanvragen. Bovendien komen deze kleine hoeveelheden niet in de buurt van de vele miljoenen adressen die netwerken in de regio nodig hebben, waarschuwt RIPE NCC. Daarom roept de beheerder weer op om nu echt in te zetten op IPv6.

Waarom dit nieuwe 128-bits protocol ook alweer nog steeds niet volledig geadopteerd is? Het idee was dat IPv4 en IPv6 een tijd lang naast elkaar zouden draaien tot IPv4 geheel kon worden uitgefaseerd. Deze aanpak is vergelijkbaar met hoe het laten verdwijnen van het analoge televisiesignaal van de kabel. Maar zo soepel liep deze migratie van IPv4 naar IPv6 niet. Zo bleek dat er maar één firewall in een route hoeft te zitten die niet met IPv6 overweg kan om het systeem te laten falen, dus was het voor bedrijven en organisaties niet interessant om over te stappen als niet iedereen meedeed aan IPv6.

IPv6 in Nederland

IPv4-adressen bleven dus gewild omdat organisaties voor het gebruik van het nieuwe type adressen kosten moeten maken in de opzet en beveiliging van hun interne netwerken. Ook zijn voor de uitwisseling van verkeer op basis van IPv4 naar IPv6 en vice-versa ook IPv4-adressen nodig, bijvoorbeeld bij netwerkaanbieders. Dus zochten organisaties naar alternatieven zoals Network Address Translation (NAT). Dit maakt het mogelijk om achter elk publiek IPv4-adres een verzameling adressen uit een speciale range toe te wijzen aan honderden tot zelfs duizenden gebruikers.

Inmiddels raakt het gebruik van de nieuwe internetadressen (IPv6) steeds meer in zwang. Volgens Google ligt de acceptatie en het gebruik van IPv6 in Nederland op 20,52 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in