Management

Procesmanagement
euro

IT-bedrijven wachten langer op hun geld

2 mei 2012
IT-bedrijven wachtten in 2010, na afronding van een project, gemiddeld 58 dagen op hun geld. Dat is ruim een week langer dan in het jaar daarvoor en meer dan 3 weken langer dan het landelijk gemiddelde (35 dagen).

Het totaal bedrag aan openstaande vorderingen van IT-bedrijven steeg van 2,5 miljard euro in 2009 naar 2,9 miljard in 2010. Dat concludeert Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl. Volgens De Haan bewijzen IT-bedrijven zichzelf geen goede dienst met hun geduld ten aanzien van klanten: “Als IT-bedrijven ervoor zorgen dat ze 1 dag eerder betaald krijgen, zou dat hen al 51 miljoen euro extra werkkapitaal opleveren”. De Haan baseert zijn analyse op de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (Categorie Jaarrekeningen van niet- financiële ondernemingen).

Waarom IT-bedrijven langer dan gemiddeld op hun geld wachten, kan De Haan niet met stelligheid verklaren, maar mogelijk heeft het iets te maken met de vaak wat minder scherp gedefinieerde opdrachten waarmee IT-bedrijven hun klus beginnen.

Andere sectoren die met lange betalingstermijnen moeten leven zijn de grafische sector en uitgeverijen en mediabedrijven. Deze laatsten wachtten in 2010 gemiddeld 67 dagen op hun geld.

Drie opties bij uitblijven van betaling

Als klanten niet betalen hebben bedrijven in principe drie mogelijkheden:

  • een incassobureau inschakelen 
  • zelf juridische stappen zetten
  • de vordering verkopen

Deze laatst genoemde biedt volgens De Haan als belangrijk voordeel dat het IT-bedrijf dan onmiddellijk cash op zijn rekening krijgt, al is dat - vanwege de risico-fee voor de koper – als regel wel beduidend minder dan het oorspronkelijke bedrag van de vordering zelf. Maar ook een juridische procedure of een incassobureau brengt kosten met zich mee. Bovendien heeft het verkopen van je vordering als voordeel dat het verkopende bedrijf zelf na deze actie geen partij meer is in de kwestie, waardoor ze mogelijk weer wat makkelijker met de gewezen debiteur door één deur zal kunnen.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.