Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-bestuurder Jeroen Versteeg voor de klas

Versteeg, CEO Application Service Benelux en portefeuillehouder Onderwijs & Arbeidsmarkt in het bestuur van branchevereniging Nederland ICT, deed dit in het kader van het project ‘Geef IT Door’. Dit project heeft als doel jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in de ICT.
Klaslokaal
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Professionals uit het bedrijfsleven geven scholieren tijdens gastlessen een beeld van de sector en dagen ze uit een carrière in de ICT te kiezen. Versteeg gaf vorige week het goede voorbeeld en reisde af naar het Amstelveen College voor twee gastlessen aan leerlingen uit de vierde klas HAVO en VWO.

Wel bezig met technologie, niet met maatschappelijke impact

In zijn gastles ging Versteeg in op technologische ontwikkelingen binnen de ICT en de impact hiervan op economie en maatschappij. “De uitdaging is om het zo concreet mogelijk te maken en toch aan te sluiten op de kennis van de leerlingen”, zegt Versteeg. Het viel hem op dat leerlingen wel erg bezig zijn met technologie, maar weinig idee hebben van de maatschappelijke impact ervan. Dat kan voor verrassende vragen zorgen. “Een leerling vroeg me welke chips beter zijn: AMD of Intel. Die vraag zag ik niet aankomen”, vertelt Versteeg lachend.

Het viel hem verder op dat de leerlingen allemaal laptops hebben, maar dat die nog nauwelijks worden gebruikt voor IT-toepassingen zelf. “Er zijn juist allerlei mogelijkheden om binnen andere vakken ervaring op te doen met het gebruik van ICT: vakken als wiskunde, economie en aardrijkskunde lenen zich daar erg goed voor.”

Animo laat te wensen over

Ton Velzeboer, docent informatica aan het Amstelveen College, vindt het goed om zijn leerlingen in contact te laten komen met de wereld buiten de schoolbanken en meldde zijn school aan voor het project.

Het animo voor het volgen van een IT-opleiding is volgens Nederland ICT niet hoog genoeg. De komende jaren dreigt er een groot tekort te ontstaan aan hoogopgeleide IT-professionals in ons land.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in