Loopbaan

Carriere
werkloosheid

IT-werkloosheid blijft ook in 2017 dalen

Het aantal IT-professionals zonder baan is ook in de eerste maand van dit jaar verder afgenomen.

© Pixabay
16 februari 2017

Het aantal IT-professionals zonder baan is ook in de eerste maand van dit jaar verder afgenomen.

Waren er in de eerste maand van 2016 nog meer dan 20.000 werkloze IT-professionals in ons land, een jaar later was dit afgenomen tot 17.261.

Dat komt neer op een afname op jaarbasis van maar liefst 16,2%, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het UWV Werkbedrijf. Ten opzichte van de maand ervoor (december 2016) daalde de werkloosheid maar licht – te weten met 1,3%. Op de laatste dag van 2016 telde ons land nog 17.481 niet-werkende IT-professionals die bij UWV WERKbedrijf stonden ingeschreven als werkzoekend.

Het is de achtste maand op rij dat het aantal werkloze IT’ers daalt in ons land. Hiermee is de werkloosheid in de ICT ongeveer weer op hetzelfde niveau beland als twee jaar geleden. In heel 2016 daalde het aantal werkloze IT-professionals met maar liefst 13 procent.

Daling in alle categorieën

De grootste categorie werkloze IT-professionals zijn de Specialisten ICT. In deze groep vallen onder meer software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten. Op dit moment staan er 8720 niet-werkende IT-professionals uit deze categorie geregistreerd bij UWV. De tweede categorie – vakspecialisten ICT – telde eind januari 5367 werkloze IT-professionals. Hierbij gaat het om 4521 software- en applicatieontwikkelaars en 3116 servicedeskmedewerkers ICT. Tot slot telde ons land eind januari 3174 werkloze managers ICT.

Sterkste banengroei in vijf jaar

Eerder deze week werd bekend dat het aantal banen in Nederland in het vierde kwartaal van vorig jaar met 53.000 is toegenomen. Dat is de sterkste groei in vijf jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Verder telde het CBS afgelopen kwartaal 8000 vacatures meer dan in de voorgaande periode, en 29.000 werklozen minder. De werkloosheid daalde van 5,8 naar 5,5 procent van de beroepsbevolking. In alle leeftijdsgroepen was sprake van een afname.

Vacatures steeds lastiger in te vullen

Met name in de ICT en in de techniek groeit het aantal banen fors, meldde UWV deze week. En door het gebrek aan hoogopgeleid personeel zijn die vacatures steeds moeilijker in te vullen. De verwachting is dat dit minimaal nog een paar jaar voortduurt. De schaarste aan hoogopgeleide IT-professionals houdt aan door de economische groei, de vergrijzing en het gebrek aan instroom bij IT-opleidingen in het Hoger Onderwijs.

Het gaat zowel om IT-banen in de sector Informatie en Communicatie maar vooral in andere sectoren, zoals de overheid en financiële instellingen. De krapte in de ICT doet zich landelijk voor, maar lijkt sterker in de regio’s Zuidoost-Brabant, Midden-Utrecht en Groot-Amsterdam. Er is vooral grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen, zoals .NET, Java, scripttalen, C en C#. Maar ook systeemanalisten, (web)developers, testers, embedded software engineers, security-specialisten en adviseurs op het gebied van ERP en CRM zijn erg in trek. Op wetenschappelijk niveau zijn er knelpunten bij het vervullen van vacatures voor architecten technische infrastructuur en datawarehouse-ontwikkelaars.

Duidelijke mismatch

“De vereiste kennis in de ICT is vaak heel specifiek en moet up-to-date zijn. Wat dit betreft tekent zich in de ICT een duidelijke mismatch af: veel werkzoekenden zijn middelbaar opgeleid of hebben een verouderde opleiding of ervaring”, schrijft UWV in het rapport.

Salary Survey 2017
Doe mee aan ons arbeidsmarkt- en salarisonderzoek

Is er volgens u ook sprake van een mismatch? En wat merkt u in uw portemonnee van de aantrekkende arbeidsmarkt voor IT-professionals? Doe mee aan de Salary Survey 2017 – het jaarlijkse beloningsonderzoek van Berenschot en AG Connect en laat het ons weten. U maakt bovendien kans op mooie prijzen, waaronder een Philips Hue-lampenset en een masterclass naar keuze aangeboden door AG Connect en Nyenrode.

Ga naar www.agconnect.nl/salary-survey

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.