Overslaan en naar de inhoud gaan

JavaEE klaar voor sterfhuis of hergeboorte

Oracle is van plan Java Enterprise Edition (Java EE) te doneren aan Eclipse Foundation, en het platform daarmee volledig open source te maken.
Java EE

Maar het platform mag van Oracle niet meer de naam Java EE blijven dragen, meldt The Register. Onderdeel van de overdracht moet dus een grote marketingcampagne worden om een nieuwe naam te vestigen. Wat die naam gaat worden is nog niet bekend.

Oracle maakte afgelopen maand al bekend in een blog dat het van plan was Java EE meer 'agile en responsive' te maken door het platform volledig open source te maken. Java EE was al ontwikkeld als open source, maar raakte onder de vleugels van Oracle steeds afhankelijker van het grote bedrijf, met name voor het onderhoud. Dat zinde de open source community al niet. Ontwikkelaars uit de community dreigden steeds meer aan de leiband van Oracle te moeten lopen. Daarnaast leek de aandacht van Oracle voor Java EE weg te drijven doordat het bedrijf steeds meer ontwikkelaars overhevelde naar andere projecten.

Enthousiasme en aarzeling

De overheveling van het project naar Eclipse wordt daarom met positieve belangstelling gevolgd door de open source community, hoewel het merendeel van de Java EE Guardians group vorige maand in een online enquête aangaf dat zij liever Java EE onder de vleugels van de Apache Foundation zagen landen.

Gartner analyst Anne Thomas zet echter in een reactie aan The Register te vrezen dat het besluit van Oracle een signaal is dat Java EE hard op zijn retour is. "Het bedrijf weet dat er geen geld meer aan te verdienen is... Ze zetten het buiten de deur om het te laten sterven." Thomas staat echter bekend als zeer kritisch ten aanzien van Java EE. Hij stelt dat Java EE niet meer nodig is in moderne applicatie-ontwikkeling. "Het komt er op neer dat we die grote applicatieservers niet meer gebruiken." Ook het verlies van de merknaam Java EE helpt niet om het toekomstig gebruik van het platform te stimuleren.

Oracle heeft nog geen planning afgegeven voor de overheveling van Java EE naar Eclipse. Vermoedelijk komt daarover meer duidelijkheid tijdens de JavaONE-conferentie in oktober.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in