Overslaan en naar de inhoud gaan

Je nieuwe baas: een AI-programma

Voor de voorzienbare toekomst zullen mensen een rol spelen in productieprocessen. Siemens heeft een kunstmatig intelligent systeem ontwikkeld dat de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk tussen de 'werkers' verdeeld.
Siemens Click2Make

Click2Make heet de toepassing die Siemens-medewerkers hebben ontwikkeld. Het is in feite een programma dat zelf een fabrieksproces configureert op basis van de beschikbare 'resources'. Behalve de robots met hun capaciteiten zijn dat ook menselijke arbeiders en de competenties die zij inbrengen. Het AI-programma zet vervolgens de stappen uit die nodig zijn om het te fabriceren product te maken, en deelt de uit te voren taken toe aan de beschikbare robots en mensen.

Click2Make is al beproefd in een setting met alleen robots. Het ontwikkelteam onder leiding van Florian Michahelles liet Click2Make een productieproces inrichten voor het fabriceren van 5 soorten meubilair met vier types poten, 3 verschillende beschermhoezen om de vloer te sparen en zes kleurenopties. Michahelles verwacht dat de eerste toepassingen daarmee vergelijkbaar zullen zijn: prdcutie in enkelstuks of kleine series op bestelling.

Overigens heette de toepassing daarom aanvankelijk UberManufacturing: flexibele levering op bestelling, enigszins vergelijkbaar met de taxidienst. Maar Duits en Uber, dat is een ongelukkige combinatie, realiseerde Siemens zich op tijd. Tot het eind van de Tweede Wereldoorlog begon het Duitse volkslied met de strofe Deutschland, Deutschland über alles, om het eerste couplet af te sluiten met über alles in die welt. Bij de Web of Things-onderzoeksgroep van Siemens in Berkeley, waar het programma ontwikkeld werd, was dat kennelijk niet meer 'top of mind'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in