Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Siemens Click2Make

Je nieuwe baas: een AI-programma

Om robots en arbeiders beter samen te laten werken, maakt Siemens een AI-programma de baas.

9 augustus 2017

Om robots en arbeiders beter samen te laten werken, maakt Siemens een AI-programma de baas.

Voor de voorzienbare toekomst zullen mensen een rol spelen in productieprocessen. Siemens heeft een kunstmatig intelligent systeem ontwikkeld dat de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk tussen de 'werkers' verdeeld.

Click2Make heet de toepassing die Siemens-medewerkers hebben ontwikkeld. Het is in feite een programma dat zelf een fabrieksproces configureert op basis van de beschikbare 'resources'. Behalve de robots met hun capaciteiten zijn dat ook menselijke arbeiders en de competenties die zij inbrengen. Het AI-programma zet vervolgens de stappen uit die nodig zijn om het te fabriceren product te maken, en deelt de uit te voren taken toe aan de beschikbare robots en mensen.

Click2Make is al beproefd in een setting met alleen robots. Het ontwikkelteam onder leiding van Florian Michahelles liet Click2Make een productieproces inrichten voor het fabriceren van 5 soorten meubilair met vier types poten, 3 verschillende beschermhoezen om de vloer te sparen en zes kleurenopties. Michahelles verwacht dat de eerste toepassingen daarmee vergelijkbaar zullen zijn: prdcutie in enkelstuks of kleine series op bestelling.

Overigens heette de toepassing daarom aanvankelijk UberManufacturing: flexibele levering op bestelling, enigszins vergelijkbaar met de taxidienst. Maar Duits en Uber, dat is een ongelukkige combinatie, realiseerde Siemens zich op tijd. Tot het eind van de Tweede Wereldoorlog begon het Duitse volkslied met de strofe Deutschland, Deutschland über alles, om het eerste couplet af te sluiten met über alles in die welt. Bij de Web of Things-onderzoeksgroep van Siemens in Berkeley, waar het programma ontwikkeld werd,  was dat kennelijk niet meer 'top of mind'.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Anoniem 10 augustus 2017 09:00

Inderdaad wat hieronder gezegd wordt. AI wordt gehyped, wat Siemens doet heeft niks van doen met AI.

Anoniem 09 augustus 2017 14:19

Hartstikke leuk hoor, maar dit heette LEAN. Puur procesoptimalisatie. We moeten nu niet oude wijn in nieuwe zakken gaan doen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.