Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaspersky: Apple misbruikt monopolie App Store

Kaspersky Lab heeft bij de Russische mededingingsautoriteiten een klacht ingediend over Apple. De techgigant zou teveel controle hebben over de App Store en dat monopolie misbruiken om concurrerende apps te weren.
Apples App en iTunes Store
© Shutterstock
Shutterstock

Apple ontwikkelt en beheert zowel het iOS-besturingssysteem als de App Store, de enige appwinkel op iOS. Externe ontwikkelaars die apps willen uitgeven op iOS, moeten hun apps dus publiceren in de App Store. Om in de App Store te komen, moet een app aan een flink aantal regels voldoen. Die staan in Apple's richtlijnen. Kaspersky zegt dat de richtlijnen dusdanig streng zijn dat Apple apps weert die concurreren met features in iOS. Om die reden heeft de (van oorsprong Russiche) antivirusfabrikant een officiële klacht ingediend bij de Russische federale mededingingsautoriteiten. 

Kaspersky-app plots verboden

Het gaat Kaspersky om de Safe Kids-app, die al bijna drie jaar in de App Store stond. Safe Kids is een app die ouders installeren op de smartphone van hun kind. Ouders kunnen vanaf hun eigen toestel controleren wat hun kind (openbaar) op Facebook doet, hoe lang hij/zij naar het scherm kijkt en wat de gps-locatie van de telefoon is. Daarnaast kan de ouder op afstand diverse apps blokkeren en (tijdelijk) de toegang tot de Safari-browser ontzeggen. Die laatste twee punten zijn sinds kort in strijd met de regels van de App Store, schrijft Kaspersky in een blog. Regel 2.5.1 verbiedt apps om niet-publieke API's te gebruiken. Kaspersky's Safe Kids-app gebruikt een ander soort API's die systeemonderdelen als de browser kunnen blokkeren. 

iOS 12 introduceert vergelijkbare functie, Kaspersky ziet verband

Door de twee features te verwijderen, mag de app weer in de App Store gepubliceerd worden. Maar dat heeft volgens Kaspersky weinig zin, want dan kan de app bijna niets meer (en zullen mensen 'm dus niet meer aanschaffen). De antivirusboer stipt aan dat het wel erg toevallig is dat de App Store-richtlijnen veranderd zijn kort nadat Apple een eigen beheer-functie uitbracht. Die zit in iOS 12 en heet Schermtijd. Met deze functie kunnen gebruikers onder andere instellen hoe lang bepaalde apps en websites gebruikt worden, inclusief tijdlimieten. Kaspersky noemt het 'in feite Apple's eigen ouder-app' en stelt dat de techgigant zijn positie als iOS-ontwikkelaar en App Store-beheerder misbruikt. Concurrerende apps zouden geweerd worden en dat minder concurrentie leidt tot een monopolie zonder innovatie, redeneert het bedrijf.

Spotify klaagt ook

Kaspersky is niet de enige app-ontwikkelaar die zijn beklag doet over de werkwijze van Apple. Vorige week diende Spotify een klacht in bij de Europese Commissie, eveneens wegens oneerlijke concurrentie. De EU kijkt serieus naar de klacht, maar spreekt tegelijkertijd van een complexe zaak. Apple stelt dat Spotify eerlijk behandeld wordt en vindt dat de muziekstreamingsdienst voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in