Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennismigranten in de VS op de schopstoel

"Ik wil hier absoluut niet weg. In de IT is dit het summum, mijn sociale netwerk bevindt zich hier, en het is er altijd mooi weer. Ik peins er niet over om te vertrekken”, vertelt Hans van Leeuwen, die de afgelopen zeven jaar werkzaam was in Silicon Valley. Toch zagen zijn vrouw en kinderen zich enige maanden terug genoodzaakt de Verenigde Staten te verlaten en terug te keren naar Nederland.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Tijdelijk of permanent verblijf in de VS

Nederlanders mogen zonder visum maximaal 90 dagen op zakenreis naar de VS. Als je langer wilt blijven of er daadwerkelijk wilt gaan werken, heb je een visum nodig. Er is een groot aantal visumcategorieën; de meest relevante:
H1B-visum
Uitsluitend voor hoogopgeleide professionals die gespecialiseerd zijn in bepaalde vakgebieden, waaronder IT. De Amerikaanse overheid verstrekt jaarlijks 65.000 H1B-visa. Het visum is geldig voor drie jaar en mag eenmaal verlengd worden voor nog eens drie jaar. Een ontslagen H1B-visumhouder heeft zestig dagen de tijd om nieuwe baan te vinden.

L1-visum
Het L1-visum wordt gebruikt bij een intra-company transfer en is bedoeld voor hogere managers die ook in de VS een vestiging of bedrijf willen starten of overnemen. Jaarlijks worden ongeveer 7500 Nederlandse managers op dit visum uitgezonden. Failliet of ontslagen? Binnen tien dagen het land uit!

E2-visum
Het tijdelijke E2-visum is bestemd voor ondernemers die een eigen bedrijf willen opzetten of overnemen waarvoor een investering van minimaal 150.000 dollar vereist is. De aanvrager moet in dit bedrijf een sleutelpositie bekleden.

EB5-visum
Het EB5-visum is een permanent visum, een zogenoemde green card. Het EB5-visum geldt voor personen die over meer dan 1 miljoen dollar beschikken en een bedrijf met minimaal tien medewerkers willen opzetten. Sinds het najaar van 2003 is er een nieuwe variant op dit EB5-visum. Deze houdt in dat een emigrant over minimaal 1 miljoen dollar moet beschikken én hiervan 500.000 dollar moet investeren in onroerend goed in door de USCIS (United States Citizenship and Immigration Service) aangewezen gebieden voor investor immigrants.

K1-visum
Met dit visum kunnen buitenlandse verloofden van Amerikaanse staatsburgers of green card-houders op tijdelijke basis naar de VS.

Green card
De green card is een permanente verblijfsvergunning. De Amerikaanse wet beperkt het aantal visumnummers dat ieder jaar mag worden afgegeven, bovendien is er een beperkt aantal visumnummers beschikbaar per land. De aanvraagprocedure duurt vaak enkele jaren. Men kan ook in een loterij een green card krijgen, de Diversity Lottery. Deze loterij staat open voor mensen uit landen waarvan in de voorgaande vijf jaar minder dan 50.000 immigranten werden geteld. De 50.000 beschikbare green cards worden jaarlijks verloot onder zo’n 6 miljoen gegadigden.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in