Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kies niet voor open source vanwege de centen'

"Als je een migratie [naar open source] doet alleen omdat je denkt dat het je geld bespaart, komt er achteraf altijd iemand langs die komt vertellen dat je verkeert gecalculeerd hebt", zegt Hofmann in een uitgebreid interview met Techrepublic. Dat hebben veel open-sourceprojecten ervaren, weet hij: zodra de besparing in twijfel wordt getrokken, wordt het vloerkleed onder het project weggetrokken.
LiMux mascotte
© LiMux
LiMux

Dat is ook precies wat Microsoft probeerde te doen in een door HP uitgevoerd onderzoek, nadat andere pogingen om te proberen München als klant te houden - waaronder een bezoek van Steve Ballmer aan het gemeentebestuur en het aanbod van een miljoenenkorting - hadden gefaald. Maar die kostenkaart was sowieso kansloos, valt af te leiden uit de woorden van Hofmann, omdat het München niet alleen of zelfs niet in de eerste plaats om het geld ging, maar om vrijheid.

Steeds meer druk richting Microsoft-ecoysteem

Vrijheid was ook de hoofdreden dat de gemeente in 2002 op zoek ging naar alternatieven, toen het destijds gebruikte Windows NT aan het einde van zijn lifecycle kwam. "Windows ontwikkelde zich van een pc-gericht besturingssysteem, wat Windows 3.11 nog was, naar een volledige infrastructuur", zegt Hofmann. "Als je bij Microsoft was gebleven was je onder steeds grotere druk komen te staan om je gehele IT-infrastructuur te updaten en te veranderen [om aansluiting te houden met Microsoft]." Vrije software kreeg om die reden de voorkeur van de gemeenteraad en dat was het begin van het LiMux-project.

Het project is nu nagenoeg klaar, na negen jaar ploeteren. Voornaamste hinderpaal bleek dat 2 eenheden binnen de gemeente autonoom hun IT hadden ingevuld. Alleen al het in kaart brengen van wat er aanwezig was qua hardware en software bleek een enorme klus, de beslissing om de IT-infrastructuur op dezelfde leest te gaan schoeien voegde daar nog de nodige tijd aan toe. Daarnaast moesten 14.000 pc's gemigreerd worden en waren er 300 softwarepakkettten en 170 maatwerkapplicaties die aangepast moesten worden.

Nooit meer terug naar proprietary software

München gaat nooit meer terug naar proprietary oplossingen, zegt Hofmann: "We zagen vanaf het begin in dat - als je vertrouwt op één leverancier voor je besturingssysteem - je aan die leverancier vast komt te zitten. Je moet dan doen wat die leverancier zegt. Als die zegt: 'er is geen ondersteuning meer voor jouw Office-versie', moet je een nieuwe versie kopen en implementeren. Dan kun je dergelijke beslissingen niet meer zelfstandig nemen.

Het volledige interview met Hofmann, die uitgebreid terugblikt op het LiMux-project, is te lezen op Techrepublic.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in