Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN: ‘Kwalitatief konden we niet om Huawei heen’

KPN sluit – tegen het advies van de AIVD in – toch een overeenkomst met netwerkleverancier Huawei. Volgens financieel directeur Jan Kees de Jager is het zonder apparatuur van de Chinese leverancier bijna onmogelijk om het beste radioantennenetwerk te leveren.
Landelijke dekking LoRa van KPN
© KPN
KPN

“Huawei heeft een enorme voorsprong op andere leveranciers, vooral op het gebied van kwaliteit en innovatie”, zei hij in een gesprek in het NPO Radio 1 Journaal vanochtend. “Dat is echt een enorm verschil, als het gaat om energiezuinigheid en het gebruik van frequenties. Dat laatste is in Nederland heel belangrijk. Wij leven bij elkaar opeengepakt in een kleine landje. We hebben onze frequenties heel hard nodig. Alleen Huawei kan die frequenties heel goed bundelen. Voor Nederland is Huawei daarom veruit het beste.”

Vertrouwen

KPN zegt geen reden te hebben om Huawei niet te vertrouwen. Toch kiest het telecombedrijf ervoor om bij het corenetwerk alleen maar met Westerse leveranciers samen te werken. “En daar zit meestal ook de discussie”, aldus De Jager. Volgens hem is KPN een van de weinige Europese telecombedrijven die voor het corenetwerk louter met Westerse leveranciers werkt.

Het telecombedrijf wacht nog op uitsluitsel van de Nederlandse overheid over het gebruik van Huawei. Die beraadt zich momenteel op een standpunt nadat de AIVD waarschuwde voor het gebruik van apparatuur uit China. Het gaat daarom om een voorlopige overeenkomst. In juni moet deze risicoanalyse af zijn, om deze later met andere EU-landen uit te wisselen en uiteindelijk een keuze voor leveranciers te maken.

In Duitsland blijft Huawei een optie, liet het Duitse Netwerk Agentschap onlangs weten. Amerika ziet liever dat het bedrijf wordt uitgesloten bij het aanleggen van 5G en dreigt met sancties voor landen die wél met de Chinezen in zee gaan.

Kwartaalcijfers

KPN maakte de samenwerking met Huawei bekend bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2019. Opnieuw daalden de omzetcijfers van het telecombedrijf naar 1,4 miljard euro. Dat komt door stevige concurrentie op de mobiele markt. Omdat de herstructureringskosten hoog uitvallen, komt ook de winst lager uit op 89 miljoen euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in