Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroes hekelt chaos in Europa bij 4G

"Europa schiet zichzelf in de voet", en "Als je de toewijzingen van het EU-spectrum in kaart brengt, lijkt dat nog het meest op een schaal spaghetti", waren de kwalificaties die Kroes de Europese ministers voor de voeten wierp tijdens een besloten bijeenkomst waarvan het verslag is uitgelekt. En dat terwijl nog maar 10 van de 17 lidstaten een 4G-netwerk hebben uitgerold.
Business
Shutterstock
Shutterstock

'Onvergeeflijke verspilling'

Kroes verwijt dat de nationale overheden, die de veilingen van het 4G-spectrum vooral oppakken als methode om geld binnen te haken, en niet behandelen als een investering in netwerken in het algemeen belang. De toekenning verloopt ook veel te traag, meent Kroes. "We willen 1200 Mhz aan spectrum voor draadloos breedband. Daar hebben we al 1000 van toegewezen, maar de meeste EU-landen hebben niet meer dan 650 Mhz beschikbaar gemaakt. Dat is een enorme verspilling, dat is onvergeeflijk, zei Kroes.

Investeringen in mobiel breedband schieten tekort

Volgens de Europese Commissie gaapt er momenteel een investeringsgat van zo'n 27 miljard euro tussen wat er momenteel aan mobiele netwerken in Europa aangelegd is en wat er feitelijk nodig zou zijn voor Europa's behoeftes.

De Europese Commissie heeft de conclusie getrokken dat investeren in snellere mobiele netten nodig blijft, en heeft voor dit jaar 50 miljoen euro uitgetrokken voor subsidiëring van onderzoek naar de architectuur en functionaliteit van 5G, de volgende generatie mobiele netwerken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in