Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste ronde voor Itanium-processor

Intel brengt vier nieuwe processors uit in de Itanium-lijn. Dat zal dan voor de laatste keer zijn dat deze lijn - waar Intel en HP eind vorige eeuw hun kaarten op zetten - een opfrisbeurt krijgen.
Intel Itanium
© Intel
Intel

Het was destijds een annoncering van belang. Hewlett-Packard ging stoppen met de productie van eigen processors; iets waar iedere zichzelf respecterende serverfabrikant zich in de vorige eeuw mee probeerde te onderscheiden. HP ging samen met Intel een nieuwe processorlijn ontwikkelen. En die zou dan behalve voor HP ook voor andere serverfabrikanten beschikbaar zijn.

HP raakte op die manier verlost van de noodzaak zwaar te investeren in processortechnologie - een dure tak van sport waar steeds grotere afzetaantallen nodig waren om de investeringen terug te verdienen. En Intel kon op een elegante manier de overstap maken naar 64-bitsarchitectuur.

Het zou anders lopen. HP en Intel hadden erg lang nodig om tot een eerste versie te komen. De eerste Iranium kwam pas in 2001, 7 jaar na de aankondiging. En toen was het allang niet meer de onderscheidende processor die de Itanium in 1994 beloofde te zijn. Ook daarna verliep de ontwikkeling van de Itanium moeizaam, en de fabrikanten die interesse hadden in deze processor haakten stuk voor stuk af. Alleen HP maakt nu nog Itanium-servers, voor een klein deel van zijn klantenbestand dat zwaar geïnvesteerd heeft in de overstap van HP's PA-processors naar Itanium.

Nieuw Itanium-processors, oude technologie

Nu introduceert Intel dus een nieuwe serie Itanium-processors, 5 jaar na de voorganger. Deze 9700-lijn bevat 4 processors met kloksnelheden van 1,73 tot 2,66 gigahertz en 4 danwel 8 kernen met twee 'threads' elk. De onderliggende technologie is niet spectaculair. De Itanium 9700 is gebaseerd op de Kittson-architectuur die Intel rond 2010 ontwikkelde. De kleinste details op de chip zijn 32 nanometer, waarmee deze lijn te vergelijken is met de allereerste processsors in de Core ix-lijn. Inmiddels zit Intel in de Core1x-lijn op details van 14 nanometer.

Het contract tussen Intel en HP liep tot eind 2017, en Intel heeft laten weten dat het niet de intentie heeft om dat contract te verlengen. Daarmee zijn de 9700-modellen dus de laatste processors in de Itanium-lijn. HPE, zoals de servertak inmiddels heet, heeft klanten toegezegd dat het de servers met Itanium-processors in ieder geval nog tot 2025 ondersteunt. Maar het probeert klanten wel over te halen zo snel mogelijk over te halen om op modernere platformen over te stappen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in