Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlingen sjoemelen met cijfers na hack

Enkele tientallen leerlingen van scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam hebben de cijfers van hun proefwerken aangepast. Dat kon omdat een klasgenoot erin was geslaagd het slecht beveiligde leerlingvolgsysteem van de school te hacken.
SG Spieringshoek in Schiedam
© RTV Rijnmond
RTV Rijnmond

De fraude is vorige week ontdekt, maar volgens bronnen speelt de zaak al langer. Dat meldt RTV Rijnmond op haar site.

De hackende scholier zit in 4 havo en zat al langere tijd thuis. Klasgenoten hebben gezegd dat de jongen van plan was naar een andere school te gaan. De hacker is geschorst; de school wil hem definitief wegsturen. De computerinbraak is gemeld bij de politie, die een onderzoek is gestart.

Voor de gein

Een medeleerling vertelt dat de jongen in eerste instantie probeerde voor de gein het schoolnetwerk binnen te dringen. Dat lukte tot zijn verbazing vrij gemakkelijk. Hij had toegang tot cijferlijsten en leerlingendossiers. Daarnaast kon hij een lijst met de netwerkwachtwoorden van alle docenten inzien. Leerlingen uit verschillende jaargangen van Spieringshoek kregen die wachtwoorden doorgespeeld, en konden zo hun eigen cijfers aanpassen.

Rector Ter Laak van Spieringshoek bevestigt dat er gesjoemeld is met cijfers. Hij wil niet veel kwijt over het incident. De school is nog volop in gesprek met ouders en leerlingen en wil dat onderzoek niet beïnvloeden. “Belangrijkste is dat ons waarschuwingssysteem deugt, want de alarmbellen zijn afgegaan nadat het systeem zelf grote wijzigingen ontdekte. En we hebben gelukkig voldoende back-ups, dus de oorspronkelijke cijfers zijn allemaal weer teruggeplaatst”, aldus Ter Laak.

Sommige leerlingen zeggen niets van de aanpassingen te weten, anderen bevestigen hun medewerking. Een deel van hen is geschorst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in