Loopbaan

Software-ontwikkeling
Robots

Mensen moeten zich wapenen tegen robots

Overheid moet ook actief worden, vinden Britse parlementariërs

© Theaterbator
12 oktober 2016

Overheid moet ook actief worden, vinden Britse parlementariërs

Robotica en AI kunnen heel veel bijdragen aan het welzijn in de wereld, maar dan moet het proces wel in goede banen worden geleid. Laat men dit na, dan bestaat het gevaar dat de mens het slachtoffer wordt van nieuwe ontwikkelingen.

De leden van het Britse Science and Technology Committee hebben aan de bel getrokken. Zij vinden dat er nader onderzoek moet gebeuren naar de ethische een maatschappelijke gevolgen van robotisering. Ze dringen er op aan dat de overheid een speciale commissie instelt voor dit onderwerp. Meer informatie is te vinden op de website van het UK Parliament.

Als robots het werk van de mens gaan doen, dan zal die mens nieuwe vaardigheden moeten aanleren om in het plaatje te passen. Overigens zijn de meningen verdeeld over de snelheid waarmee de robots actief worden op de arbeidsmarkt, zeker als het gaat om systemen die zelf kunnen 'denken'.

Tesla-oprichter Elon Musk vindt, dat AI en robots de grootste bedreiging kunnen vormen voor het menselijke ras. Hij dringt dan ook aan op snelle actie. In de Britse overheid heerst een veel genuanceerder standpunt. "Robots zijn echt nog niet zo ver als in science-fictionfilms. Daar gaat echt nog een lange periode overheen", meent Dr Tania Mathias, voorzitster van het Science and Technology Committee.

Google

Een speciale dochteronderneming van Google, Deepmind genaamd,.is gevestigd in Londen en houdt zich daar bezig met onderzoek naar AI. Meer dan 250 wetenschappers doen onderzoek en een van hun wapenfeiten is het bouwen van een robot die Go kan spelen. Begin dit jaar werd de menselijke wereldkampioen bij dit Aziatische bordspel met 4-1 ingemaakt.

Deepmind doet niet al het werk alleen, samen met Facebook, Amazon, IBM en Microsoft is het Partnership on AI opgericht. Die groep kijkt niet alleen naar de techniek maar ook naar de impact op de samenleving. Meer informatie staat op de website van de groep.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.