Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft komt met taal voor quantumcomputing

Microsoft heeft tijdens zijn Ignite-conferentie een nieuwe programmeertaal voor quantumcomputers aangekondigd. Hardware hiervoor bestaat nog niet, maar Microsoft wil deze boot, als hij ooit komt, niet missen.
Kwantum the quantum mechanical model of desire
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

De aankondiging van een programmeertaal voor quantumcomputers is opmerkelijk, want er is nog steeds geen echte quantumcomputer. Topman Satya Nadella liet echter weten dat quantumcomputing een van de 3 technologieën in opkomst is die van cruciaal belang zijn voor de toekomst van Microsoft. De andere 2 zijn trouwens kunstmatige intelligentie en augmented reality.

Concurrentie voorblijven

En ook al is de quantumcomputer er nog niet, als die er ooit komt, moet er wel een programmeertaal voor zijn om er geld aan te kunnen verdienen. Om concurrenten als Google en IBM voor te blijven, hoopt Microsoft met de programmeertaal zo veel mogelijk programmeurs aan zijn zijde te krijgen die er te zijner tijd producten voor zullen ontwikkelen.

De programmeertaal wordt geïntegreerd in de Visual Studio-toolkit, die gebruikt wordt voor het ontwikkelen van desktop- en mobiele apps voor Windows en andere platforms. De taal maakt gebruik van features in Visual Studio waarmee programmeurs overzicht houden van verschillende onderdelen van de code en bugs kunnen vermijden. De taal zal eind dit jaar beschikbaar zijn in de toolkit.

Microsoft heeft ook al aangekondigd dat het nog met tools komt waarmee ontwikkelaars verzamelingen qubits op hun systemen of in de cloud kunnen simuleren. Dat geeft hen een soort testomgeving.

Of deze programmeertaal een succes wordt, is onduidelijk, al was het maar omdat er nog geen quantumcomputers zijn en dus niet zeker is of de taal van Microsoft daar ook werkelijk geschikt voor is. Duidelijk is wel dat Microsoft in de voorste gelederen probeert te raken, wat een grotere kans op succes kan opleveren als de quantumcomputer er werkelijk komt.

Maar er zijn al meer programmeertalen voor quantumcomputers. Zo hebben diverse universiteiten eigen talen ontwikkeld. En ook IBM heeft een software development kit hiervoor, gebaseerd op Python.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in