Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota 2022: 800 miljoen voor betere informatiehuishouding

Het Rijk trekt zo'n 800 miljoen euro uit voor een betere informatiehuishouding. Dat wordt duidelijk uit de miljoenennota voor 2022. Het meer op orde brengen van documenten en informatie binnen de Rijksoverheid was een van de belangrijkste aanbevelingen in een vernietigend toeslagenrapport waarover het kabinet in januari viel.
informatie-infarct
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Naar aanleiding van de Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag (POK) is in 2021 een regeringscommissaris aangesteld met als opdracht het verbeteren van de informatiehuishouding van de Rijksoverheid. In 2022 coördineert de regeringscommissaris diverse maatregelen uit het actieplan ‘Open op orde’. De kosten hiervoor bedragen in totaal zo'n 800 miljoen euro, blijkt uit de begroting.

"Met het oog op actieve openbaarmaking en informatieverstrekking aan parlement en samenleving versnellen en verbeteren we de informatievoorziening binnen en vanuit de Rijksoverheid. Het meerjarige Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Informatiehuishouding (RDDI) is geïntegreerd in het programma Open op Orde", aldus het kabinet.

Digitale weerbaarheid

Ook moet de digitale weerbaarheid versterkt worden en wordt samenwerking en kennisdeling tussen diverse lagen van de Rijksoverheid op het gebied van informatiebeveiliging gestimuleerd. "We zetten gericht in op preventie, detectie en respons. Ook zetten we een eerste stap naar de uitwerking van de Nationale Cryptostrategie."

Meer macht voor de CIO

Daarnaast is het aandacht voor het Besluit CIO-stelsel Rijkdienst. De rol van de CIO binnen de Rijksdienst wordt steviger. Hij wordt aan de bestuurstafel gepositioneerd. "Aan meer transparantie over ICT werken we via het Kwaliteitskader voor departementale Informatieplannen. Dat gaat zorgen voor meer eenheid en onderlinge vergelijkbaarheid van de IV-plannen van de ministeries en het jaarlijks informeren van het parlement over de Tweede Kamer.".

In 2022 begint de regering met de transformatie van het Rijks ICT-dashboard met de nadruk op de maatschappelijk toegevoegde waarde van ICT en IV. De uitbreiding van het ICT-dashboard met inzicht in beheer- en onderhoudsaspecten van ICT-projecten is daarbij een eerste stap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in