Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: ICT-projecten overheid gaan niet mis

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beantwoordde namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken vandaag kamervragen naar aanleiding van het onderzoek van het Financieele Dagblad naar budget- en tijdsoverschrijding ICT-projecten overheid.
Ferdinand Grapperhaus
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Uit het onderzoek op basis van een lijst van 125 ICT-projecten opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, bleek dat projecten gemiddeld 40 procent uit budget liepen. In totaal is 1 miljard euro meer uitgegeven dan begroot, luidt de conclusie.

Het feit dat ICT-projecten langer duren en meer kosten dan begroot, wil volgens Grapperhaus niet zeggen dat het geld niet goed is besteed. "Gedurende het project kun je tot nieuwe inzichten komen en op onvoorziene zaken stuiten die moeten worden opgelost." Grapperhaus toonde zich wel ontvankelijk voor de suggestie van CDA-parlementariër Harry van der Molen dat er jaarlijks een totaaloverzicht komt van de voortgang van alle ICT-projecten van de overheid. Dat overzicht zou in de plaats moeten komen of een aanvulling op de rapportage per ministerie of per incident zoals die nu plaatsvindt. Voor de parlementariërs is dat nu een zoekplaatje omdat de ministeries ICT vaak in hun rapportages noemen als onderdeel van een groter project. Volgens van de Molen is het voor het parlement ondoenlijk om zo de controlerende taak op de ICT-projecten uit te voeren. "Ik ga het aan de staatssecretaris voorleggen", zei Grapperhaus.

BIT wel onafhankelijk?

Van der Molen wilde ook nog van de minister weten of het Bureau ICT-toetsing (BIT) - dat de projecten bij de overheid onafhankelijk moet toetsen - wel voldoende onafhankelijk is. De minister veronderstelde dat bij de evaluatie van BIT die voor begin 2019 op het programma staat, dit aspect aan de orde komt. 

Denk-parlementariër Farid Azarkan vroeg aan de minister of de overheid niet steevast de ambities te hoog stelt. Hij refereerde aan het recente rapport van de Rekenkamer over de ICT bij de overheid. "We beginnen steeds weer opnieuw aan iets wat niet kan en komen dan steeds weer op hetzelfde punt uit." Grapperhaus vindt dat de overheid als 'goed huisvader' projecten steeds kritisch moet volgen en bereid zijn de horizon aan te passen wanneer dat nodig is. "Maar we moeten ook niet te voorzichtig zijn nieuwe ontwikkelingen mee te nemen ook al betekent dat een verhoging van de projectkosten."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in