Overslaan en naar de inhoud gaan

'Monitoringsoftware houdt 38 procent werkenden in de gaten'

Een aanzienlijk deel van de werkenden wordt door de leidinggevende met speciale software in de gaten gehouden als ze niet op kantoor aan de slag zijn. De belangrijkste reden is het controleren op de individuele productiviteit en nevenactiviteiten tijdens het werk.
monitoring
© Shutterstock
Shutterstock

Het gebruik van software om werknemers te controleren heeft een hoge vlucht genomen door het thuiswerken, blijkt uit onderzoek van softwarevergelijkingsplatform GetApp waar Trouw over schrijft. Van de 38 procent ondervraagden die aangaven door de baas in de gaten gehouden te worden, zegt 22 procent dat daarmee is begonnen nadat er verplicht thuisgewerkt moest worden. Het onderzoek van GetApp beperkte zich tot werknemers in het midden- en kleinbedrijf. Er deden 1230 werknemers aan mee.

Werkgevers zetten de software in om in de gaten te houden wat werknemers thuis doen in werktijd, wat hun individuele productiviteit is en of er veel niet aan het werk gerelateerde websites worden bezocht. Ook wordt het beschermen van bedrijfsapparatuur genoemd als argument. GetApp heeft geen onderzoek gedaan naar welke apps worden gebruikt. Wel is duidelijk dat er een grote variëteit aan mogelijkheden bestaat: van het opnemen van gesprekken voor kwaliteitsdoeleinden bijvoorbeeld bij de klantenservice tot video-opnamen van de werknemer op zijn thuiswerkplek.

Groot verschil in beleving

Werkgevers zijn over het algemeen positief over de inzet van employee monitoring software. Van de leidinggevenden zegt 65 procent meer vertrouwen in werknemers te hebben gekregen door de inzet van de software. Eenzelfde percentage zegt dan ook in de toekomst te blijven investeren in deze hulpmiddelen. De werknemers zijn veel minder positief. Van hen vindt 60 procent dat de software inbreuk maakt op de privacy en 30 procent is onzeker over waar de gegevens voor gebruikt gaan worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over het monitoren van personeel. Het is niet verboden, maar er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de werkgever kunnen aantonen dat surveillance noodzakelijk is en moet de werknemer op de hoogte zijn van de mogelijke surveillance voordat deze wordt ingezet. De verzamelde gegevens moeten worden behandeld volgens de eisen van de AVG. De AP heeft een toets beschikbaar om te bepalen of voldaan wordt aan de richtlijnen.

Werknemers hebben er bovendien recht op om de verzamelde gegevens in te zien en ze behoren geïnformeerd te worden over hun rechten. Uit het onderzoek van GetApp blijkt dat 17 procent van de ondervraagden niet goed is geïnformeerd. Bij de FNV komen dan ook regelmatig klachten binnen over de controles, bijvoorbeeld van vrachtwagenchauffeurs, meldt Trouw. Zij voelen zich bespioneerd. Volgens de FNV is het beter uit te gaan van vertrouwen. Als iemand continue niet goed presteert, kun je in gesprek gaan, stelt de woordvoerder. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in