Overslaan en naar de inhoud gaan

Motie over planning en financiën operatie BRP

Het kabinet is met een motie van Ingrid de Caluwé en Mustafa Amhaouch opgeroepen om de Twee Kamer in de toekomst ‘terstond’ te informeren over wijzigingen in de Operatie Basisregistratie Persoonsgegevens. Ook moet er bij een wijziging voortaan een geactualiseerde planning komen met financiële consequenties.
database
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Uitloop van planning en kosten
Volgende week dinsdag wordt er door de Tweede Kamer gestemd over de motie. De Caluwé en Amhaouch dienden de motie in omdat zij constateerden dat het ICT-project een ruime uitloop kent voor zowel de planning als het budget. De effecten van wijzigingen in het project zijn pa na verloop van tijd in de planning terug te vinden, soms nadat de wijziging al is doorgevoerd. Dit komt omdat de voortgangsrapportages van de BRP vaak pas na enkele maanden na een wijzigingsbesluit naar de Kamer worden gestuurd.

Uitloop moeilijk inzichtelijk te maken
Plasterk zei in een reactie dat hij de Kamer best sneller wil informeren over een uitloop, maar dat dit door de grootschaligheid en het aantal partners zoals gemeenten en ict-leveranciers, lastig is om gelijk inzichtelijk te maken, zo tekent Computable op. Plasterk gaf eerder nog in het Algemeen Overleg over de BRP aan dat hij niet weet wanneer Operatie BRP wordt afgerond.
 

'Skelettransporatie'

Op de website van Computable verscheen een opiniërende artikel waarin staat dat de ontwikkeling van de BRP, de nieuwe bevolkingsadministratie, meer geld kost dan aanvankelijk gepland. De softwarecode van de BRP is volgens het verhaal compleet vernieuwd en wordt vergeleken met een ‘skelettransportatie.'  Na aanleiding van het artikel kreeg minister Plasterk kritische Kamervragen over het project en werd er gedebatteerd.  

Operatie BRP 

De wet Basisregistratie Personen wordt gezien als de basis voor het stelsel voor de registratie van persoonsgegevens in Nederland. Een aantal onderdelen van deze wet kan pas uitgevoerd worden als de Basisregistratie Personen (BRP) gereed is. De BRP is een volledig digitale voorziening die persoonsgegevens bevat van alle inwoners van Nederland. 

Bron: Binnenlands Bestuur

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in