Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk houdt peiling over eigen CEO-positie bij Twitter

Twitter-eigenaar Elon Musk gaat mogelijk aftreden als CEO van Twitter als gevolg van een door hem zelf opgezette poll op dat social network. De topman, die eerder openlijk heeft verklaard dat Twitter onbetrouwbaar is door grote aantallen bots, zegt zich aan de uitslag van zijn peiling te zullen houden. Eerdere beloftes voor Twitter - maar ook aankondigingen voor zijn autobedrijf Tesla - zijn lang niet altijd waargemaakt.
Twitter poll Musk CEO
© Twitter
Twitter

Op zijn Twitter-account heeft Musk zijn volgers de vraag voorgelegd of hij een stap terug moet doen als baas van het socialemediabedrijf. Na acht uur zijn er ruim 13 miljoen reacties en loopt de poll nog zo'n vier uur. Momenteel gaat 56,5% van de stemmen naar het antwoord 'ja'. De meeste stemmers lijken dus te vinden dat hij moet aftreden. Op Twitter doen al theorieën de ronde dat Musk op deze manier een geplande exit als CEO kan plegen, om daarna óf een stroman te benoemen óf een zondebok.

Beloftes, verboden en chaos

Vlak voordat hij met de poll begon, had de bekende ondernemer en eigenaar van Twitter al aangekondigd dat voortaan voorafgaand aan alle grote beleidsbeslissingen bij het bedrijf een online stemming zal worden georganiseerd. Eerder heeft Musk ook verklaard dat beslissingen over het verbannen van accounts die regels schenden, worden genomen met input van Twitters adviesraad. Dat bedrijfsorgaan is echter vorige week ontbonden. Kort daarna zijn diverse accounts van onder meer kritische journalisten geschrapt, waarna sommige weer zijn geactiveerd.

Verder was het dit weekend ineens verboden om vanaf Twitter te linken naar alternatieve social media zoals Mastodon, waar veel Twitter-gebruikers de laatste tijd naar zijn overgestapt - al dan niet geheel. Gebruikers die zo'n link wilden volgen, kregen een malwarewaarschuwing. Daarnaast was het volgens dit nieuwe beleid van Musks Twitter ook niet toegestaan om te linken naar sites als Linktree die online-biografieën en doorverwijzingen bieden. Daarlangs kunnen Twitter-gebruikers hun volgers laten weten of ze op andere social media zijn te vinden en volgen. Ook het noemen, zonder direct te linken, van accounts op Mastodon, Facebook en Instagram was verboden.

'Slecht systeem'

Vandaag lijkt dit omstreden beleid weer ingetrokken. De aankondiging daarover is inmiddels van de website verwijderd en Twitter heeft in plaats daarvan een aparte peiling opgezet waarin gebruikers wordt gevraagd of het platform accounts zou moeten verhinderen reclame te maken voor andere platforms. Daarop hebben nog maar ruim 150.000 mensen gereageerd. De overgrote meerderheid zegt 'nee'. In juni dit jaar heeft Musk zelf nog gesteld dat het bouwen van een muur om gebruikers binnen te houden een teken van een slecht systeem is.

Over een eventueel aftreden van Musk als CEO is nu nog veel onduidelijkheid. In antwoord op een tweet van een volger verklaarde Musk dat er nog "geen opvolger" voor hem klaarstaat. Op welke termijn hij zou willen aftreden, mocht de poll in zijn nadeel uitvallen, heeft de miljardair niet laten weten. Mogelijk is dat pas na geruime tijd waarin hij nog diverse veranderingen in het bedrijf en op het communicatieplatform kan doorvoeren.

Musk versus media

Sinds Musk Twitter eerder dit jaar voor 44 miljard dollar alsnog kocht, krijgt hij veel kritiek. Zo ontsloeg hij meer dan de helft van de medewerkers van het bedrijf en schorste hij recent tijdelijk de accounts van verschillende journalisten, werkzaam voor onder meer CNN en The New York Times. Musk stelde dat zij de veiligheid van zijn gezin in gevaar brachten door, soms indirect, over de locatie van zijn vliegtuig te schrijven. Hij herstelde de accounts nadat hij ook in dat kader een Twitter-poll had gelanceerd. Daarin vroeg hij gebruikers of hij de schorsing per direct of pas op een later moment moest opheffen. Een meerderheid van de twitteraars koos voor het eerste.

De schorsingen kwamen Twitter internationaal desalniettemin op felle kritiek te staan. VN-chef António Guterres zei bijvoorbeeld "zeer verontrust" te zijn. Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, sprak van "een bedreiging voor de democratie". En ook mediaorganisaties en verschillende landen veroordeelden de stap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in