Overslaan en naar de inhoud gaan

Na Nederland krijgt Apple ook in Zuid-Korea afwijzing over App Store

Terwijl Apple in Nederland nu wekelijks een dwangsom van 5 miljoen euro krijgt, heeft het ook in Zuid-Korea te maken met de verplichting alternatieve betaalsystemen toe te staan in zijn App Store. Het voorstel dat de Amerikaanse uitbater van de iOS-appwinkel daar heeft gedaan, is door de toezichthouder afgewezen. Het ontbreekt aan concrete details, oordeelt marktwaakhond KCC (Korea Communications Commission).
iTunes App Store
© Apple
Apple

Zuid-Korea heeft afgelopen zomer wetgeving aangenomen die het appstores verbiedt om hun eigen betaalsystemen verplicht te stellen voor app-developers. Bedrijven als Apple (iOS) en Google (Android) moeten dus betaalmethodes van derde partijen toestaan voor aankopen van, maar ook ín apps op hun platformen. Apple heeft in januari bij de KCC een voorstel ingediend hoe het wil voldoen aan deze Zuid-Koreaanse wetgeving.

Toch taks blijven heffen

Het bedrijf van CEO Tim Cook schetst daarin plannen waarbij het een commissie rekent voor alle aankopen, ook als die via non-Apple betaalsystemen worden gedaan. Details over de hoogte van die commissie en de wijze waarop dit zou moeten werken, heeft Apple niet gegeven.

De KCC heeft al ongenoegen geuit dat Apple, net als Google, vasthoudt aan het beleid van een appstore-taks. De reden voor deze onvrede is dat zo'n taxatie het effect kan hebben dat developers toch maar bij het ingebouwde betaalsysteem van de app-winkel zullen blijven. Het kan dan mogelijk niet de moeite lonen om een app gebruik te laten maken van een alternatief, extern betaalsysteem.

De toezichthouder in Zuid-Korea wil nu betere plannen van Apple en Google om in compliance te zijn met de nieuwe regels die het land oplegt aan appstores, schrijft persbureau Reuters. Deze landelijke wetgeving is een amendement aan de Telecommunications Business Act en handhaving ervan moet vanaf 15 maart dit jaar worden uitgevoerd.

Nederlandse dating-apps

Ondertussen speelt in Nederland een soortgelijke strijd tussen Apple en een marktwaakhond. Het betreft hier echter niet een algehele verplichting voor alternatieve betaalsystemen, maar alleen voor dating-apps. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op dat specifieke gebied een oordeel geveld, wat de rechter in december heeft 'voorzien' van een wekelijkse dwangsom. Deze week is daarin de tweede vordering van 5 miljoen euro gedaan, wat nog acht weken door kan gaan. Dan is het door de rechter bepaalde maximum van 50 miljoen euro bereikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in