Overslaan en naar de inhoud gaan

NCTV: Cyberdreigingen grootste zorg van Nederlanders

Maar liefst 47% van de Nederlanders maakt zich zorgen over cyberdreigingen. Daarmee staan digitale dreigingen bovenaan de lijst met zaken waar Nederlanders zich het meeste zorgen over maken. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in zijn elfde Risico- en Crisisbarometer (RCB).
phishing
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De NCTV legde Nederlanders zeventien gebeurtenissen voor die een dreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Zij werden gevraagd om per gebeurtenis een inschatting te geven van de kans op deze gebeurtenis, de ernst van die gebeurtenis voor de Nederlandse samenleving en hoeveel zorgen ze zich erover maken.

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich dus zorgen over cyberdreigingen. En een groot deel (38%) denkt ook dat de kans op dergelijke dreigingen waarschijnlijk is. 39% denkt zelfs dat het zeer waarschijnlijk is. Daarmee staat deze gebeurtenis nu hoger dan voorgaande jaren. In de herfst van 2021 werd het risico op georganiseerde criminaliteit nog hoger ingeschat en stonden cyberdreigingen op de tweede plaats. In het voorjaar van 2021 stonden infectieziekten bovenaan, gevolgd door georganiseerde criminaliteit en cyberdreigingen. 

Ook nu maken Nederlanders zich overigens nog zorgen over georganiseerde criminaliteit. Deze gebeurtenis staat nu op de tweede plaats, gevolgd door extreem weer.

Ernst voor Nederland groot

De respondenten werd ook gevraagd hoe ernstig ze een gebeurtenis inschatten. 59% denkt dat cyberdreigingen catastrofaal of zeer ernstig kunnen zijn, waarmee het op de vierde plaats staat. De grootste mate van ernst wordt toegekend aan het stoppen van vitale processen: zeven op de tien denken dat dit zeer ernstig of zelfs catastrofaal is voor de Nederlandse samenleving. Verder wordt de ernst van stralingsongevallen (62%) en geopolitieke dreigingen (62%) hoog ingeschat. 

Tegelijkertijd neemt het vertrouwen in de overheid af, ook als het gaat om de aanpak van risico's en dreigingen. Vier op de tien hebben helemaal geen vertrouwen in de overheid en drie op de tien hebben geen vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid bij rampen. 27% heeft wel vertrouwen in die informatievoorziening. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in