Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland wil invloed op internationale IoT-normen

Normalisatie-instituut NEN organiseert op 2 november een startbijeenkomst voor een nieuwe normcommissie op het gebied van Internet of Things (IoT).
IoT-octopus
© CC0 Public Domain via Pixabay
CC0 Public Domain via Pixabay

De toename van cross-sectorale oplossingen voor IoT vraagt om interoperabiliteit en integratie tussen systemen en platformen die onafhankelijk van elkaar zijn ontwikkeld met gebruik van bestaande en nieuwe technologieën. Hiervoor zijn standaarden essentieel.

De mondiale normalisatie-organisaties ISO en IEC ontwikkelen gezamenlijk internationale normen voor IoT. Het werkveld is verdeeld in thema’s zoals IoT-Architectuur, Interoperabiliteit, IoT-toepassingen en Sensor Networks. Verder werken studiegroepen aan hun aanbevelingen voor standaardisatie ten aanzien van trustworthiness en veiligheid, real-time IoT, Industrial IoT, Edge Computing en Wearables. De eerste resultaten daarvan worden in november in New Delhi (India) gepresenteerd. De eindresultaten worden verwacht in maart 2018.

Ook Nederland wil invloed

Grote landen als de VS, het VK, Duitsland, China, Japan, Zuid Korea en Rusland dragen al actief bij. Ook Nederland wil invloed uitoefenen en daarom is de normcommissie ‘Internet of Things’ opgericht door NEN. De normcommissie zal de Nederlandse IoT-standaardisatieagenda ontwikkelen.

Startbijeenkomst

Op dinsdagochtend 2 november vindt de kick-off plaats bij NEN in Delft. Tijdens de eerste, bijeenkomst (gratis) wordt onder andere het volgende besproken:

  • het belang van standaardisatie door stakeholders
  • het werkprogramma van ISO/IEC JTC1
  • de eerste acties richting een Nederlandse IoT agenda
  • de manier waarop wordt samengewerkt en waarop input in ISO/IEC wordt geleverd

Voor het lidmaatschap van de normcommissie wordt vanaf 2018 een jaarlijkse financiële bijdrage gevraagd. Hoe hoog die bijdrage is is niet bekend. Kijk hier voor meer informatie over de ontwikkeling van internationale IoT-standaarden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in