Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders viespeuken met smartphone

Nederlanders zijn slordig met het schoonmaken van hun smartphone. En dat is onverstandig, want mobiele telefoons zijn een broeinest van bacteriën.
mobiel werken
© Pixabay
Pixabay

31 Procent van de Nederlanders maken hun mobiele telefoon hooguit een keer per half jaar schoon. Bovendien heeft 11 procent hun telefoon nog helemaal nooit schoongemaakt. Van de mensen die hun telefoon wel reinigen, gebruikt slechts 6 procent een desinfecterend middel.

Dit blijkt uit onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar Global Handwashing Day op 15 oktober met als doel mensen bewust te maken van het belang van goede handhygiëne. In totaal werden 1.132 Nederlanders en 1.060 Belgen (18 jaar en ouder) ondervraagd over hun gedrag, houding en kennis omtrent handen wassen en de hygiëne van hun eigen mobiele telefoon.

Mee naar het toilet

Ruim driekwart van de Nederlanders maakt de smartphone alleen schoon als hij zichtbaar vies is. Bovendien maken zij in dat geval vaak alleen het scherm schoon (61%). Niet erg hygiënisch, wanneer je bedenkt dat bij het overgrote deel het mobieltje zelfs meegaat naar het toilet (69%).

Het overgrote deel van de Nederlanders (87%) vindt dat zij hun handen vaak genoeg wassen, zo blijkt uit het eerder uitgevoerde Hygiene Matters-onderzoek van Essity. Maar dat zegt nog lang niet alles over de daadwerkelijke handhygiëne. Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: “Als je bedenkt dat mensen hun mobiele telefoon gemiddeld zo’n 100 keer per dag ontgrendelen, dan kun je je voorstellen hoeveel bacteriën zich hier verzamelen. Zelfs als je mobiel niet zichtbaar vuil is, kan het miljoenen bacteriën bevatten. Dan kun je nog zo vaak je handen wassen, maar wanneer je je telefoon niet regelmatig schoonmaakt, haalt dit weinig uit.”

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat mensen zich nog maar weinig bewust zijn van de mobiel als broedplaats voor bacteriën. “Schone handen kunnen verspreiding van virussen in infecties voor een groot deel voorkomen. Om die reden willen we dit onderwerp extra op de kaart zetten tijdens Global Handwashing Day en mensen bewust maken van het belang van een goede handhygiëne, waar het regelmatig ontsmetten van je telefoon een cruciale factor in is.”

Ook andere ICT-apparatuur is vies

Niet alleen de mobiele telefoon wordt weinig schoongemaakt. Slechts ongeveer de helft van de ondervraagden maakt hun tablet (52%), vaste telefoon (37%), toetsenbord (54%) en muis (44%) regelmatig schoon; eens per maand of vaker.

Bekijk hieronder een videoverslag waarin de mobiele telefoonhygiëne onder Nederlanders op straat wordt getoetst.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in