Innovatie & Strategie

Analytics
Winnaars Nederlandse Data Science-prijzen

Nederlandse Data Science-prijzen uitgereikt

Prijzen voor slimme oplossingen tegen dementie en verzekeringsfraude en voor optimalisatie van energieverbruik

9 juni 2017

Prijzen voor slimme oplossingen tegen dementie en verzekeringsfraude en voor optimalisatie van energieverbruik

Quantib, datavisualisatie-expert Stef van den Elzen en AgroEnergy zijn de winnaars van de Nederlansdse Data Science-prijzen 2017. Die zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA).

KHMW en BDA willen met de prijzen Nederland op de kaart zetten als datascienceland bij uitstek en ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek op dat gebied te stimuleren. “Data science speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het mooi om te zien dat Nederlandse bedrijven en onderzoekers een voortrekkersrol vervullen op dit vlak. Het hoge niveau van de winnaars is hier het bewijs van. Hoe uiteenlopend de winnaars ook zijn, ze tonen allen de grote economische en maatschappelijke relevantie van data science”, zei  voorzitter Louise Gunning-Schepers van de KHMW bij de prijsuitreiking.

Quantib won de Anthony Fokker Prijs voor start-ups met een data science-toepassing waarmee artsen dementie sneller en nauwkeuriger kunnen diagnosticeren is. Quantibs toepassing realiseert dat door metingen van MRI-hersenbeelden op automatische wijze te vergelijken met referentiedata van scans van 5000 deelnemers van de Rotterdam Scan Studie. Naast de Anthony Fokker Prijs werd de start-up ook beloond met een geldbedrag van 5000 euro.

Dr.ir. Stef van den Elzen kreeg de Gerrit van Dijk Prijs voor wetenschap voor 'grensverleggende visualisatietechnieken', die hij in het kader van zijn proefschrift ontwikkelde. Die technieken maken het mogelijk inzichten te ontlenen aan extreem complexe en continu veranderende datasets met miljarden gegevens. Als VP Engineering bij Synerscope gebruikt Van den Elzen deze techniek nu onder meer om verzekeringsfraude op te sporen. Ook Van den Elzen kreeg een geldbedrag van 5.000 euro uitgekeerd.

AgroEnergy en CQM delen de Hendrik Lorentz Prijs voor bedrijven en overheden. De energiespecialist voor de glastuinbouw en de data scneinc-specialist ontwikkelden te samen een toepassing die het biedproces voor glastuinders bij het in- en verkopen van energie automatiseert en optimaliseert. Deze toepassing - BiedOptimaal - neemt de glastuinders een tijdrovend en complex klusje uit handen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.