Overslaan en naar de inhoud gaan

Netflix slachtoffer van aanval met ransomware

Netflix is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Dat meldt de New York Times op haar website. Het hackerscollectief genaamd thedarkoverlord lekte dit weekend het nieuwste seizoen van Netflix-drama ‘Orange Is The New Black’ via The Pirate Bay.
Netflix
© Shutterstock
Shutterstock

Netflix wilde de dwangsom om het lek te voorkomen niet betalen, aldus de hackers.

‘Het had niet zo hoeven lopen Netflix’, treitert het collectief de Amerikaanse streamingdienst in een persbericht. ‘Jullie gaan nu veel meer geld verliezen dan wij aanvankelijk van jullie wilden hebben.’ In haar persbericht zegt het hackerscollectief ook materiaal van ABC, National Geographic, Fox en streamingdienst IFC in handen te hebben. Ook schrijft het collectief nog meer materiaal van Netflix te bezitten. ‘Voor de anderen: jullie kunnen jezelf nog redden’, sluit thedarkoverlord het persbericht af.

Productiemaatschappij

Het lijkt erop dat het lek is ontstaan bij de post-productiemaatschappij van Netflix, Larson Studios. Tegenover de Times wilde Larson Studies nog niets bevestigen of ontkennen. Netflix zelf liet de Amerikaanse krant weten dat ze op de hoogte zijn van de situatie. ‘Een producent die werkzaam is voor verschillende televisiestudio’s is aangevallen’, aldus de streamingdienst.

Volgens de Times investeren bedrijven als Fox en Netflix misschien wel in goede cybersecurity, maar zijn ze ook afhankelijk van post-producenten. De veiligheidsmaatregelen van deze producenten zijn misschien veel minder streng.

Nederland

De Netflixaanval een toevoeging aan de lange lijst van aanvallen met ransomsoftware uit de afgelopen tijd. Volgens onderzoek van Verizon steeg het aantal aanvallen met ransomware in 2015 vergeleken met 2016 maar liefst met 50 procent. Nederland staat volgens beveiligingsbedrijf Symatec op de tweede plaats als het gaat om infecties door ransomware werd eerder deze maand bekend: 3,4 procent van de infecties vindt in ons land plaats.

Bij een aanval met ransomware wordt data van gebruikers versleuteld. De gebruiker kan dan niet bij haar bestanden en krijgt de mogelijkheid om een dwangsom te betalen in bitcoin in ruil voor toegang.

Of Fox, National Geographic, ABC en IFC gaan voldoen aan de eisen van het hackerscollectief is nog onduidelijk. Thedarkoverlord tweette zondagavond nog dat het bijna tijd is om de volgende ronde te spelen, hintend naar een mogelijk volgend lek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in