Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw IT-debacle ondermijnt invoering Omgevingswet

De IT die er voor moet zorgen dat de Omgevingswet in werking treedt, voldoet nog altijd niet. Daardoor komt de invoering van de wet, die gepland staat voor januari 2022, in gevaar. De invoering is al verschillende keren uitgesteld. Gemeenten verwachten veel meer geld kwijt te zijn dan aanvankelijk geraamd.
Afdeling burgerzaken
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het blijkt dat kritieke onderdelen van het systeem nog niet af zijn of onvoldoende getest. Testgebruikers van het systeem bij gemeenten vinden de werking veel te ingewikkeld. Dat zijn conclusies uit twee nog vertrouwelijke rapporten waarover Trouw schrijft.

De Omgevingswet moet het mogelijk maken voor burgers en bedrijven om veel eenvoudiger vergunningen aan te vragen voor bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel of aanbouw of het organiseren van een evenement. Nu vallen die vergunningen nog onder verschillende wetten en regels die de procedures lastig maken. In de Omgevingswet moeten die wetten en regels samen komen.

Voor een goede uitvoering van de wet is het echter noodzakelijk dat de computersystemen van een groot aantal instanties aan elkaar gekoppeld worden. Denk aan kadaster, gemeente, provincie en waterschappen. Dat project blijkt een harde dobber. In 2017 sprak het Bureau ICT Toetsing BIT al zorgelijk over de opzet. Nu oordeelt het BIT dat het systeem nog steeds te complex is.

Kosten lopen verder op

In een KPMG-rapport waarvan een conceptversie bij het ministerie bekend is, spreken gemeenten hun zorgen uit over de kosten van het project. Die worden geschat op 1,5 tot 1,8 miljard euro voor een periode tot 2029. De gemeenten moeten 1,2 tot 1,5 miljard van dat bedrage betalen, maar vrezen nog veel meer kwijt te zijn, onder meer aan personeel, voorlichting en extra ICT-kosten. De nieuwe Omgevingswet gaat hen echter geen extra inkomsten opleveren.

De rapporten worden op 25 november besproken in de Tweede Kamer.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in