Beheer

Governance
Barack Obama

Obama gaat tekeer tegen misinformatie op Facebook

Obama: "Alles is waar en niets is waar"

Barack Obama © CC BY 2.0 - Flickr.com ProgressOhio
18 november 2016

Obama: "Alles is waar en niets is waar"

De vertrekkend Amerikaans president maakt zich grote zorgen over de verspreiding van nepnieuws op sociale media en de manier waarop het grote publiek daardoor wordt misleid. 

"Het grote probleem is dat een verklaring voor de klimaatverandering van een Nobelprijswinnaar er op een Facebookpagina hetzelfde uitziet als die van iemand ingehuurd door de Koch-broers [behorend tot de grootste chemie- en oliemagnaten, red]", zei Obama tegen een verslaggever van The New Yorker. "En de mogelijkheid om straffeloos misinformatie en wilde complottheorieën te verspreiden om de oppositie in een negatief daglicht te stellen, heeft er enorm toe bijgedragen dat de kiezers tegen elkaar worden opgezet. Het maakt het erg moeilijk nog een gewone conversatie te hebben."

Obama sprak zijn zorgen uit tijdens een persconferentie gisteren bij Angela Merkel die onderdeel uitmaakt van zijn afscheidsbezoeken aan Europese leiders. De Amerikaanse president reageert daarmee op de commotie die is ontstaan rond het inhuren van Oekraïnse tieners voor het verspreiden van nieuwsfeiten die niet hebben plaatsgevonden. Het doel was om Donald Trump te steunen bij zijn verkiezing tot president.

Facebook en Google hebben aangekondigd maatregelen te nemen tegen de verspreiding van nepnieuws, maar zijn niet erg duidelijk in hoe ze dat willen aanpakken.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.