Loopbaan

Juridische zaken
Edward Snowden

Obama wil Snowden niet pardonneren

Obama toont wel enig begrip, maar bereidheid tot een pardon lijkt te ontbreken.

© CC BY 3.0 Laura Poitras / Praxis Films
21 november 2016

Obama toont wel enig begrip, maar bereidheid tot een pardon lijkt te ontbreken.

Obama lijkt niet van zins Edward Snowden te pardonneren. Dat liet hij blijken in een interview met het Duitse Der Spiegel.

Volgens Obama riep Snowden wel enkele terechte vragen op met zijn onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten op internet. Maar de manier waarop hij die discussie aanzwengelde, was niet in overeenstemming met de procedures en gewoontes van de Amerikaanse inlichtingendiensten [die destijds zijn opdrachtgever waren - red.], zei Obama. Als iedereen zijn eigen beslissingen denkt te kunnen nemen over het al of niet openbaar maken van informatie, zou het zeer lastig worden om een georganiseerde overheid of wat voor nationaal veiligheidssysteem dan ook te hebben, aldus Obama.

Volgens Obama kan hij Snowden niet eens pardonneren: "Ik kan geen amnestie verlenen aan iemand die niet voor een gerechtshof is verschenen om zijn zaak te laten beoordelen,  dus daar kan ik op dit moment verder geen commentaar op geven", zei Obama. Met name die opmerking lijkt erop te wijzen dat bij Obama de wil ontbreekt om Snowden uit zijn juridische problemen te halen. Want de president kan wel degelijk amnestie verlenen aan mensen die niet voor de rechter zijn verschenen, schrijft Noa Yachot op PardonSnowden.org. Obama deed dat zelf eerder dit jaar nog, constateert Yachot. In het kader van het akkoord met Iran over het Iraanse atoomprogramma verleende hij amnestie aan drie Amerikanen van Iraanse afkomst die wel aangeklaagd waren, maar niet voor de rechter waren verschenen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.