Officieel: Overheid voor eind 2021 via IPv6 bereikbaar
Het officiële besluit volgt op de intentieverklaring die in eind 2019 werd ondertekend. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte eerder in antwoorden op Kamervragen van Kees Verhoeven bekend dat eind 2021 het streven is. Verhoeven vroeg naar IPv6 omdat RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor Europa en het Midden-Oosten, in november vorig jaar al liet weten dat de IPv4-adressen nu echt op zijn.
Kamerbrief
Internet Protocol versie 6 (IPv6) is versie 6 van het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 (IPv4). Het tekort aan IPv4-adressen zorgt voor problemen, waar op de korte termijn geen oplossingen beschikbaar voor zijn, stelt Keijzer in haar brief.
Martijn Bellaard, docent Beheer en ontwerp IT infrastructuur aan de Hogeschool Utrecht en auteur van het boek "Guide to IPv6", gaf eerder tegenover AG Connect aan dat de overgang niet moeilijk is, maar wel veel tijd kost. Zo variëren de websites van lagere overheden nogal.
Veel werk voor gemeenten
Heel wat van de kleinere overheden hebben relatief eenvoudige websites die zijn gemaakt met standaardsoftware. De software is dan meestal ook geschikt voor IPv6. Maar sommige gemeenten bieden uitgebreide maatwerksites met functionaliteiten die soms zijn gebaseerd op legacy-applicaties. Daar komen al snel problemen om de hoek kijken.
Dat is ook een conclusie die Marco Davids van SIDN Labs trekt. "Vaak ontbreekt ook de 'sense of urgency' om er wat aan te doen", voegt hij toe. "Ik weet dat ze bij het rijk regelmatig de voortgang meten van de IPv6-adoptie. De Rijksoverheid is heel goed bezig, maar lagere overheden zoals gemeenten, hebben nog wel een weg te gaan."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee