Omstreden gezichtsherkenning Clearview verder aan banden gelegd
Clearview maakt gebruik van een gigantische dataset met foto's van personen die is verkregen door het kopiëren van afbeeldingen uit publiek toegankelijke internetdiensten zoals sociale media. Aanvankelijk maakten Amerikaanse opsporingsdiensten en politie dankbaar gebruik van het beschikbare zoekhulpmiddel om verdachte personen te identificeren.
Na protesten en acties vanuit het Amerikaanse congres hebben veel van deze Amerikaanse overheidsorganisaties toegezegd te stoppen met hun gebruik van de Clearview-diensten. Onlangs kwam Clearview opnieuw in het nieuws toen duidelijk werd dat de technologie beschikbaar werd gesteld aan de Oekraïense overheid om Russische spionnen en omgekomen Russische soldaten te identificeren. Clearview maakte daartoe gebruik van miljarden foto's die waren opgehaald vanaf het Russische sociale platform Vkontakte.
Al boetes uitgedeeld
De Amerikaanse burgerbewegingen American Civil Liberties Union (ACLU) en Mujeres Latinas en Acción spanden in 2020 al een rechtszaak aan tegen Clearwater en andere bedrijven die gezichtsherkenning inzetten. Op basis van de Biometric Information Privacy Act (BIPA) uit 2008 werden al boetes uitgedeeld aan onder meer Facebook, dat instemde 550 miljoen dollar te betalen in een schikking.
In de schikking van Clearwater die gisteren is bekrachtigd door de federale rechter, heeft de leverancier toegezegd de omstreden diensten niet meer te leveren aan commerciële partijen en individuen in heel de Verenigde Staten. Bovendien levert Clearwater minimaal vijf jaar niet meer aan de lokale overheden en politie in Illinois.
De aanklagers zien de schikking als een grote overwinning, hoewel Clearwater nog altijd diensten blijft leveren aan overheidsorganisaties buiten de staat Illinois en aan wie maar wil buiten de VS.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee