Omtzigt vraagt om opheldering over desinformatie-portals van Meta en Twitter
Het Kamerlid wil weten of de Nederlandse toegang had tot de portals en hiervan gebruik maakt. Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken meldde onlangs nog dat het ministerie geen toegang heeft tot de portals van de bedrijven om desinformatie te rapporteren. Wel geldt er sinds 2019 een status van ‘trusted flagger’ bij Facebook, Twitter, Google, TikTok en Snapchat.
Zo'n status betekent dat meldingen door de platforms met prioriteit worden behandeld. De vragen van Omtzigt over de toegang tot de portals komen daags na berichtgeving over de Amerikaanse overheid dit onder meer Twitter onder druk zou zetten om informatie te censureren die juist was over het Amerikaanse coronabeleid.
Omtzigt wil naar aanleiding daarvan weten of de Nederlandse overheid de afgelopen jaren mogelijkheid had om informatie minder zichtbaar te maken of bij bepaalde informatie gebruikers te waarschuwen voor desinformatie.
Wettelijke grondslag
In het geval er toegang tot de portal was, wil Omtzigt weten wie over welke periode bij welk bedrijf daar gebruik van heeft gemaakt, of er ook toezicht is geweest op het handelen en wat de wettelijke grondslag was voor de toegang tot de portals. Hij vraagt ook om de richtlijnen en de werkinstructies op basis waarvan mensen die werkzaam waren bij de Nederlandse overheid, posts op sociale media rapporteerden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee