Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar bewind van Sanderink bij Centric hangt nog in de lucht

De kogel is nog niet door de kerk of er een formeel onderzoek komt naar het reilen en zeilen bij Centric in de afgelopen jaren. De Ondernemingskamer gaat vermoedelijk volgende week verder met deze kwestie, waarin het eind vorig jaar al eigenaar Gerard Sanderink heeft afgezet als bestuurder. Het Openbaar Ministerie wil zo'n onderzoek en ook Centric zelf wil de recente periode in zijn geschiedenis laten onderzoeken. Sanderink zegt zich over dit onderzoek 'totaal geen zorgen' te maken.
Er is er hier maar één de baas
© uitgeverij business contact
uitgeverij business contact

De speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen heeft donderdagmiddag (19 januari) een zitting gehouden over de vraag of er een formeel onderzoek naar Centric ingesteld moet worden. Aanwezig bij deze mondelinge zitting waren Sanderink zelf en zijn vertrouweling Rian van Rijbroek. Die zelfverklaard cybersecurity-expert is sinds 2 januari zijn vrouw en heeft zich in het verleden al gemengd in Centric-zaken.

Belang Nederland versus belang eigenaar

Verder waren vanmiddag ook functionarissen aanwezig die eerder door de Ondernemingskamer (OK) zijn aangesteld, zoals Centrics nieuwe bestuurder Peter Wakkie. Vanuit de OK werd gesteld dat het maatschappelijk belang van Centric zwaarder weegt dan het belang van eigenaar Sanderink. Dit nadat de bevindingen van de OK-functionarissen zijn besproken, waarbij die verklaren dat de vermenging van Sanderinks privébelangen met Centrics zaken hebben gezorgd voor veel onrust.

Het gaat daarbij om de juridische strijd die Sanderink tegen zijn voormalige levenspartner Brigitte van Egten voert, sinds Van Rijbroek eind 2018 in zijn leven is gekomen. Daarbij heeft hij diverse beschuldigingen geuit die tot op heden allemaal ongefundeerd zijn gebleken. Maar Sanderink volhardt dat hij bewijzen heeft. Vandaag voor de OK heeft hij verklaard dat het geschil met Van Egten een zakelijke kwestie is. "Zij heeft Centric schade aangericht."

Andere betrokkenen zien dat niet zo. En eerder heeft een rechter al geoordeeld dat de toenmalige directie van Centric zich voor het karretje van de eigenaar heeft laten spannen. Dat is toen gedaan door beslaglegging bij Van Egten te willen doen, wat de rechter afserveerde als 'misbruik van recht'. Het huidige, deels door de OK aangestelde, bestuur wil Sanderink op afstand houden. Wakkie: "Het is onze taak om Centric voor de korte en middellange termijn bestaansrecht te geven. Dat doen we voor klanten, medewerkers maar ook voor de maatschappij."

Behoud (en terugkeer) van klanten

Volgens de vers aangestelde bestuurders en door de OK benoemde (aandelen)beheerder verloopt het herstel van Centric nu goed en zijn grote klanten gebleven. Dit nadat klanten als DNB en ASML hebben besloten te vertrekken bij Centric. Huidig CEO Wakkie verklaart dat hij klanten die weg wilden, heeft kunnen overhalen om te blijven. En vertrokken klanten zelfs heeft kunnen overtuigen om terug te komen.

Daarbij is door die IT-dienstenafnemers telkens wel als voorwaarde gesteld dat Sanderink nooit meer terug mag komen. Volgens Wakkie is dat 'zwart-wit en niet grijs'. Als Sanderink terugkeert, verliest Centric volgens hem zeker diverse grote klanten, wat dan het voortbestaan van het hele bedrijf bedreigt.

Tweede terugkeer en gedwongen exit

De Ondernemingskamer heeft topondernemer Gerard Sanderink in november vorig jaar al op afstand gezet van Centric. Dat is gedaan op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), vanwege het belang dat die IT-dienstverlener heeft voor het functioneren van Nederlandse overheidsorganisaties waaronder veel gemeenten. Het OM was vorig jaar al maanden bezig met Centric om orde op zaken te stellen, toen ineens Sanderink zich weer mengde in het bestuur.

Dat deed de eigengereide miljonair door in oktober weer de leiding over te nemen bij 'zijn' Centric. Daarbij is er opnieuw sprake geweest van een vertrekkende topmanager (bestuursvoorzitter Louis Luijten). Het OM heeft toen verklaard naar de rechter te gaan stappen. Die dreigende gang naar de Ondernemingskamer, speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen, kon alleen worden afgewend als Sanderink zijn terugkeer ongedaan maakte.

Zoveelste bestuurscrisis

Voor dat ultimatum is hij echter niet gezwicht. Vlak voor de zitting bij de Ondernemingskamer heeft Sanderink nog eens gezorgd voor een verdere uitkleding van de Centric-stop. Die nieuwste erosie van het bedrijfsmanagement betrof niet-uitvoerend bestuurslid Peter Mous, die eerder nog naar voren was geschoven als beoogde nieuwe CEO nadat het vorige topmanagement plots was vertrokken. Dat was vanwege een aanvaring met Sanderink, zoals ook bij eerdere leegloop van topmanagers bleek te zijn gebeurd.

Sanderink weigert contact

De onrust over herstel en klantenbehoud blijft aanhouden, luidt dan ook de verklaring voor de speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen. IT-dienstverlener Centric stelt dat de mening van Sanderink hierover niet overtuigt. De eigenaar van het IT-bedrijf blijkt ook niet te hebben meegewerkt sinds hij is afgezet door de Ondernemingskamer. De OK-functionarissen vertellen dat contact met Sanderink de afgelopen periode niet is gelukt.

Hij kwam niet opdagen bij gesprekken en reageerde niet op contactverzoeken. Er is twaalf keer actief contact met hem gezocht, maar dat heeft geen inhoudelijke reactie opgeleverd. "Raar en ongelukkig", aldus de advocaat van Centric. In antwoord op vragen van de rechter geeft Sanderink uitleg hierover. "Ik ben zo verbijsterd over het besluit dat genomen is. Dat iemand die het bedrijf heeft opgebouwd zó aan de kant wordt geschoven." Hij verklaarde dat hij de mensen met wie hij in gesprek moet 'niet eens kent'.

Weinig vertrouwen in bestuur

Tegenover de OK zegt Sanderink ook dat hij wilde terugkeren bij Centric in de hoop dat de negatieve berichtgeving zou stoppen. De miljonair wijt veel van de onrust rond zijn persoon, zijn levenspartner Van Rijbroek en zijn IT-bedrijf aan negatieve berichtgeving door de media.

In de zitting donderdagmiddag heeft hij zijn gebrek aan vertrouwen over de nieuwe bestuurders geuit. Dit lijkt ook te gelden voor voorgaande bestuurders, die echter wel deels door hem zijn aangesteld en waarvan sommigen al jaren in dienst waren bij Centric. Sanderink verklaart geen bezwaar te hebben als het OM onderzoekt waarom alle topmensen tussen 2018 en 2021 zijn opgestapt.

Wordt vervolgd

De Ondernemingskamer heeft na het aanhoren van de pleidooien van de verschillende partijen, en het met complottheorieën doorspekte verhaal van Sanderink, echter nog geen knoop doorgehakt. De speciale rechtbank laat weten dat het vermoedelijk in de tweede helft van volgende week verder gaat. Dat zal een oordeel worden geveld en wordt duidelijk of de opgelegde maatregelen nog worden gehandhaafd, of zelfs verzwaard.

Laatste aandeel

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie heeft aan de OK gevraagd om het ene, resterende aandeel in Centric dat Sanderink nog onder zijn beheer heeft, ook over te dragen aan de nieuwe beheerder. In november heeft de OK besloten om Sanderink niet alleen als bestuurder buitenspel te zetten, maar ook als eigenaar.

Dat is toen gedaan door zijn aandelen op één na onder de hoede te brengen van een tijdelijk aangestelde beheerder. Dat ene aandeel heeft geen doorslaggevende stem, dus kan strikt gezien geen kwaad. Het OM argumenteert nu echter dat dat ene aandeel het functioneren van Centric belemmert en dat het een negatieve uitstraling heeft op het bedrijf. Sanderinks advocaat pleit tégen dit afpakken van het laatste aandeel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in