Management

Juridische zaken

Online krantenarchief Leiden moet deels dicht

19 december 2014
De rechter heeft besloten dat Erfgoed Leiden een deel van zijn gedigitaliseerde kranten offline moet halen. De scans vormen een inbreuk op de rechten van freelancers, zo luidt de uitspraak in een proces dat is aangespannen door auteursrechtenorganisatie Lira.

De rechtbank in Den Haag oordeelt, dat de gewraakte scans binnen drie maanden van internet afgehaald moeten worden. Gebeurt dat niet, dan krijgt de gemeente een boete die kan oplopen tot 250.000 euro.

Beeldbank kranten

Het Regionaal Archief Leiden besloot in 2012 om ongeveer 750.000 scans van kranten op te nemen in een beeldbank. Belangstellenden konden naar hartelust in de scans grasduinen, op zoek naar historische informatie. Stichting Lira en Pictoright kwamen in actie en daagden de gemeente voor de rechter, aangezien was verzuimd om toestemming te vragen aan freelancers en fotografen voor het hergebruik van hun werk.

Genoegdoening

De fotografen en freelancers in kwestie hebben, aldus de rechter, recht op een schadevergoeding van 500 euro voor elke dag dat hun materiaal op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken te vinden is. De gemeente moet bovendien de proceskosten (45.000 euro) betalen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.