Loopbaan

Branche
hond op kantoor

Oproep: Wie neemt zijn huisdier mee naar kantoor?

Gezocht: IT-professionals die hun huisdier meenemen naar het werk en hierover willen vertellen.

© CC-BY-2.0 - Flickr Walter Rumsby
3 februari 2017

Gezocht: IT-professionals die hun huisdier meenemen naar het werk en hierover willen vertellen.

AG Connect is voor een fotoserie op zoek naar IT’ers met huisdieren die zo onafscheidelijk zijn dat ze meegaan naar kantoor.

Huisdieren op kantoor zouden stressverlagend zijn en uit sommige onderzoeken blijkt ook nog eens dat het meenemen van je huisdier gunstig kan uitpakken voor het bedrijfsresultaat. Toch zijn er maar weinig bedrijven die een huisdier op de werkvloer toestaan.

Onderzoek van de Central Michigan University toont aan dat honden op de werkplek kunnen leiden tot meer vertrouwen tussen collega’s en een betere samenwerking tussen teamleden. Het verhoogt volgens de onderzoekers de moraal en productiviteit en het leidt tot gelukkigere werknemers en minder afwezigheid.

IT-bedrijven voorop

IT-bedrijven lopen doorgaans voorop in het behagen van hun medewerkers en ook op het vlak van huisdieren stellen zij zich vaak behoorlijk soepel op. Dat geldt zeker voor kleine, jonge bedrijfjes. Maar er zijn ook grote IT-bedrijven die positief tegenover het meebrengen van huisdieren staan. Zo is het meenemen van een huisdier bij Google in Silicon Valley geen enkel probleem. In de gedragsregels van Google staat zelfs een passage over katten: ‘Google’s affectie voor onze hondenvrienden vormt een integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur. We vinden katten leuk, maar we zijn een hondenbedrijf, dus in het algemeen valt te stellen dat katten die onze kantoren bezoeken behoorlijk gestressed kunnen raken.’ Ook Amazon vindt honden op kantoor prima, zolang ze maar aan de lijn zitten bij hun baasje. Airbnb doet er trouwens ook niet moeilijk over.

Voordelen voor beide kanten

De Amsterdamse dierenarts Piet Hellemans pleitte onlangs in de media voor een hond op kantoor. Volgens hem is hét wondermiddel tegen stress en burn-outs geen sabbatical of yogacursus, maar een kwispelende viervoeter onder het bureau. Ook kantoorwerkers kunnen baat hebben bij het gezelschap van een hond tijdens kantoortijden, meent Hellemans. “Je gaat ermee lopen in de lunchpauze, dat werkt enorm stressverlagend. Het geeft je de kans om stoom af te blazen als je dag niet lekker loopt, of als je onzekerheid hebt vanwege een reorganisatie.” En ook voor werkgevers zijn er voordelen, stelt Hellemans: „Iemand die zijn huisdier meeneemt naar kantoor, kan langer blijven zitten. Hij hoeft niet om vijf uur op stel en sprong naar huis omdat Fikkie anders zijn plas niet ophoudt.”

In Groot-Brittannië kan 1 op de 20 werknemers zelfs vrij krijgen als ze een puppy in huis nemen. Zij mogen met betaald verlof om de nieuwe huisgenoot op te voeden en zindelijk te maken. IT-bedrijf BitSol Solutions uit Manchester geeft medewerkers zelfs drie weken ’puppyverlof’. “Het bindt personeel aan het bedrijf, ze zetten een stap extra, omdat wij dit toestaan”, verklaart eigenaar Greg Buchanan in de Britse krant Daily Mirror.

Oproep

Een hond op kantoor is in Nederland is echter nog niet de standaard. AG Connect is op zoek naar IT-bedrijven en IT-professionals die hun huisdier al wel mee nemen naar kantoor. Lijkt het je leuk om hierover geïnterviewd te worden en samen met je huisdier gefotografeerd te worden door een professionele fotograaf? Of ken je zo iemand? Stuur dan een mailtje naar Ester Schop: e.schop@agconnect.nl. Ook andere huisdieren dan honden zijn meer dan welkom!

Hond mee naar kantoor?

Enkele aandachtspunten voor als je je hond mee wilt nemen naar kantoor:

  • Ga na of honden in het pand zijn toegestaan.
  • Check of medewerkers niet allergisch of bang zijn voor honden.
  • Zorg ervoor dat de hond zich gedraagt.
  • Zorg dat er voldoende eten en drinken is voor de hond.
  • Laat de hond regelmatig uit.
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 03 februari 2017 12:03

Kantoor? Ik heb niet eens een bureau! Soms ben ik jaloers op mensen die een vaste werkplek en locatie hebben ;-)

Het lijkt me logistiek trouwens nog wel een uitdaging in een gemiddelde kantoortuin ...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.