Overheidssteun voor Nederlandse startups veel lager dan in buurlanden
In een persbericht laat de DSA weten dat ze verwacht dat het aantal investeringen in startups aanzienlijk gaat dalen. Door het uitblijven van de steun zullen er meer startups omvallen en dat zal veel consequenties hebben. Bestuursvoorzitter Lucien Burm van de DSA: “Zonder investeringen riskeert Nederland een kaalslag onder startups. Dit leidt niet alleen tot banenverlies onder startups, maar ook de veerkracht en innovatievermogen van de gehele economie staan op het spel.”
644 miljoen euro, is mager
Voor Nederlandse startups is er 644 miljoen euro tot hun beschikking, wat tientallen malen lager is dan wat overheden van andere landen in Europa verstrekken. Een schril contrast in vergelijking met startups in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland die toegang hebben tot respectievelijk 4,9 miljard euro, 8,8 miljard euro en 44,7 miljard euro aan steun van de overheid.
Volgens de DSA is de beschikbare overheidssteun voor Duitse startups 70 keer hoger dan in Nederland, terwijl de waarde van het startup-ecosysteem in Berlijn 30 procent hoger is dan dat van Amsterdam-Delta. DSA-directeur Thomas Vles is bezorgd: “We hebben nu een prachtige derde positie behaald binnen de startup-ecosystemen van Europa, maar doordat onze buurlanden aanzienlijk meer overheidssteun bieden aan startups kunnen we die snel weer kwijtraken.”
Om de positie van Nederland veilig te stellen moeten er op korte termijn maatregelen komen. De DSA pleit voor equity-financiering zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al hebben. Met deze financiering doen banken en bedrijven gezamenlijk aan investeringen in startups. Ook zou er een fonds opgericht moeten worden dat zich richt op technologische innovatie zoals deze ook al is gepresenteerd in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
3e in Europa, 12e wereldwijd
Op dit moment bekleedt Nederland met zijn startup-ecosysteem Amsterdam-Delta, nog de derde positie in Europa, en staat Nederland op plek twaalf in de wereld. Daar is hard voor gewerkt, want een jaar eerder stond Nederland nog op plek vijf in de lijst. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Zweden liggen nog voor op Nederland zo blijkt uit onderzoek van Startup Genome.
Het bedrijf Startup Genome analyseert elk jaar een miljoen startups in 300 tech-ecosystemen om inzicht te geven in welke startup-ecosystemen wereldwijd het best presteren. De voorgenoemde derde positie van Nederland is gebaseerd op de index met cijfers uit 2019. Hierin zijn de effecten van het coronavirus nog niet meegenomen.
Internationaal meetellen
Nils Beers, directeur van non-profit organisatie Teachleap vertelde al aan AG Connect dat een groot deel van de startups het niet redt. Dat komt volgens Beers omdat het ecosysteem voor startups niet voldoende is om het naar een internationaal niveau te brengen. “De pilaren van het ecosysteem bestaan uit een combinatie van factoren, zoals toegang tot internationale markten, talent, geld en technologie, dat is wat het makkelijker moet maken om internationaal succesvol te worden.”
Beers zegt dat het voor startups veel moeilijker is om in Nederland een miljoen euro op te halen in vergelijking met een land als de VS. Daar haalt een bedrijf wel zes- of zevenhonderd miljoen euro op. En daar bovenop heeft een startup alle talent tot haar beschikking dat ze maar kunnen wensen. Beers “En op dat gebied kan het hier nog wel beter, tenminste als we mee willen doen met de beste jongens en meisjes van de wereld.“
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee