Overslaan en naar de inhoud gaan

Patch die pc nou effe!

Patchen is een vervelend klusje. Zelfs pc-eigenaren die zich bewust zijn van het belang ervan, worden minder gedisciplineerd, blijkt uit cijfers van Flexera. Cybercriminelen kijken handenwrijvend toe.
patch
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In Nederland werkt 8 procent van de pc-gebruikers met een niet volledig gepatcht besturingssysteem, meldt Flexera in het Personal Software Inspector Country Report 2017 voor Nederland. Dat cijfer ligt hoger dan een jaar geleden: in het eerste kwartaal van 2016 had 5,3 procent zijn pc-besturingssysteem niet volledig gepatcht.

6,6 procent van de pc-eigenaren had begin dit jaar software op zijn pc die 'end-of-life' was. Dergelijke software - waarvoor dus ook bij ernstige lekken geen patches worden verspreid - was begin 2016 bij 5,3 procent te vinden. Toepassingen die nog wel ondersteund worden, krijgen vaak niet de patches die al wel beschikbaar zijn. Dit jaar bleek gemiddeld 11,7 procent van de niet-Microsoft-toepassingen te draaien met een bekend beveiligingsissue. Begin vorig jaar was gemiddeld 10,8 procent niet volledig gepatcht. De kwetsbaarste systemen waren:

Kwtsbaarheden van software op nederlandse pc's, begin 2017, volgens Flexera
Kwtsbaarheden van software op nederlandse pc's, begin 2017, volgens Flexera

Bij een marktaandeel van 43 procent en 44 procent ongepatchte systemen is dus 19 procent van de Nederlandse pc's hackbaar via Oracle Java JRE.

Het aantal ongepatchte toepassingen van Microsoft-signatuur nam ook toe van 3,7 naar 4,8 procent. Dat ligt overigens dus wel aanmerkelijk lager dan bij toepassingen van anderen. En dat komt doordat Microsoft al zijn patches via Windows Update verspreid. Dat dekt op de gemiddelde pc 29 van de 70 stuks software. De andere 41 komen van 23 leveranciers die elk een eigen updatemechanisme hanteren.

Het beeld dat de cijfers schetsen, is waarschijnlijk nog veel te rooskleurig. Mensen die Flexera's Personal Software Inspector installeren zijn zich bovengemiddeld bewust van de gevaren in cyberspace. Het lijkt geen al te drieste aanname dat de gemiddelde pc nog onveiliger is dan het gedeelte waarover Flexera rapporteert.

De Personal Software Inspector die voorheen bekend stond als die van Secunia - is één van de makkelijkste opties om pc's up-to-date te houden. Het programma houdt automatisch bij of er updates zijn voor de software op een systeem, installeert die updates waar mogelijk, en waarschuwt de gebruiker dat er updates zijn wanneer deze niet automatisch aangebracht kunnen worden. Een alternatief is PatchmyPC, dat alleen scant wanneer je daar zelf opdracht toe geeft. Deze twee zijn gratis. Wie zich beter op zijn gemak voelt met een betaald product kan Ninite Updater overwegen; dat kost 9,99 dollar per jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in