Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsing Huawei-antennes is eigen risico voor KPN, aldus minister

Telecomaanbieder KPN plaatst sinds november in de Randstad Huawei-antennes, die nu voor 4G zijn maar straks voor 5G. Daarmee loopt het bedrijf voor op de politieke discussie over beveiliging van 5G-netwerken en de rol van de Chinese leverancier Huawei. Dit 'voor de troepen uitlopen' gebeurt voor eigen risico, blijkt uit antwoorden op Kamervragen.
© Huawei
Huawei

"KPN heeft bevestigd dat zij dit najaar zijn begonnen met het moderniseren van het radionetwerk met apparatuur van Huawei", schrijft minister Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Zij antwoordt nu op Kamervragen die CDA en VVD eind november hebben gesteld over KPN's bouw van Huawei-zendmasten in de Randstad. Het gaat bij die installatie om antennes voor het huidige 4G-netwerk en het toekomstige 5G-netwerk.

Wat zijn kritieke onderdelen?

Op de vraag om hoeveel antennes het gaat en op welke locaties geeft de minister geen antwoord. Op de vraag of KPN en T-Mobile de enige telecomaanbieders in Nederland zijn met Huawei-apparatuur in hun telecomnetwerk geeft de bewindsvrouw een enigszins ontwijkend antwoord. "Meerdere telecomaanbieders in Nederland en in de Europese Unie maken thans gebruik van Huawei-apparatuur in hun netwerken."

De minister antwoordt duidelijker over de blik op KPN's 'proactieve' inzet van Huawei. Dat doet het bedrijf voor eigen rekening, mocht de in gebruik genomen apparatuur van de Chinese leverancier stuiten op overheidsregels voor de beveiliging van 5G-netwerken. De Taskforce Economische Veiligheid heeft hiervoor geïdentificeerd welke onderdelen in telecominfrastructuren kritiek zijn, waaruit eventuele uitsluiting van bepaalde leveranciers uit bepaalde landen kan volgen.

Mogelijk dat zendmasten niet vallen onder de definitie van kritieke onderdelen, maar mogelijk ook wel. De door de Taskforce opgestelde lijst met kritieke onderdelen voor 5G-netwerken wordt namelijk niet geopenbaard, zo schrijft minister Keijzer. "De Taskforce Economische Veiligheid heeft in de nationale risicoanalyse op basis van de te beschermen belangen en de actuele dreiging kritieke onderdelen geïdentificeerd in de huidige telecomnetwerken. De lijst met kritieke onderdelen is vertrouwelijk."

Structureel proces voor aanpassing

De overheid is bezig om in samenwerking met de telecomaanbieders een structureel proces in te richten voor de opbouw van 5G-netwerken en de daarin gebruikte onderdelen. "Deze structurele aanpak maakt het mogelijk om adaptief te kunnen reageren op veranderingen in de dreiging of ontwikkelingen in de telecomnetwerken. Op die manier kunnen ook de telecomnetwerken in de toekomst beschermd worden tegen de dreiging."

"Zoals ook beantwoord onder vraag 4 zijn de telecomaanbieders, waaronder KPN, geïnformeerd over de maatregelen die het kabinet neemt. De telecomaanbieders blijven ook bij de nadere uitwerking hiervan nauw betrokken en het is daarbij aan deze partijen om bij hun investeringen hier rekening mee te houden." De telecomaanbieders zijn geïnformeerd nadat afgelopen zomer de resultaten van de risicoanalyse van de Taskforce zijn gedeeld met de Kamer. Daarbij heeft de overheid met de telecombedrijven besproken "dat zij hier rekening mee moeten houden bij de verdere inrichting van hun netwerk. KPN heeft aangegeven dit te doen".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in