Overslaan en naar de inhoud gaan

Plantronics Emmen sluit deuren

De vestiging van Plantronics in Emmen heeft met onmiddellijke ingang de deuren gesloten. De werkzaamheden worden overgeplaatst naar China.
ontslagen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De personeelsleden – 19 FTE – hebben een contract moeten ondertekenen waarin staat dat het nieuws niet naar buiten gebracht mag worden en dat er niet met de media gepraat mag worden. Dat meldt RTV Drenthe.

De medewerkers zouden een doos hebben gekregen om hun persoonlijke spullen in te pakken. Dit gaat wel vaker zo bij Amerikaanse bedrijven. De vestiging in Emmen heette vroeger Tonalite en werd in 2012 overgenomen door Plantronics, dat weer voortkwam uit Ericsson. Het bedrijf maakt draadloze producten, waaronder headsets.

Gemeente Emmen

Na de overname vijf jaar geleden liet de gemeente Emmen nog weten tevreden te zijn over de ontwikkelingen: ‘Plantronics en Tonalite hebben ons laten weten zich te blijven inzetten op behoud van deze hoogwaardige werkgelegenheid en uitbreiding van de activiteiten. De aanwezigheid van technisch hooggeschoolde banen is goed voor de diversiteit in de werkgelegenheid in onze gemeente.’

Het bedrijf heeft deze week de deuren met onmiddellijke ingang gesloten. Het personeel kreeg deze week te horen dat ze niet meer hoefden in te loggen op hun computer. De werkzaamheden worden overgeplaatst naar China. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Californië.

IT-pionier Jaap Haartsen

De bekendste medewerker bij Plantronics is Jaap Haartsen, een van de belangrijkste IT-coryfeeën van ons land. Haartsen vond in de jaren negentig toen hij bij Ericsson werkte de Bluetooth-technologie uit, die wereldwijd op bijna 20 miljard apparaten wordt toegepast. Hij studeerde in 1986 af als elektrotechnicus aan de TU Delft waar hij ook promoveerde. In 2010 richtte hij met een aantal collega’s Tonalite op. Hij bleef na de overname door Plantronics parttime bij het bedrijf in Emmen werken. Daarnaast heeft hij zijn eigen bedrijf JHC².

Door zijn ontdekking werd Haartsen in 2015 opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders, naast een Alexander Bell (telefoon) en Thomas Edison (licht). Rijk is hij niet geworden van de Bluetooth-uitvinding, maar dat boeit hem niet. “Laat de businessmensen maar risico nemen en veel geld verdienen, ik wil vooral lekker bezig zijn. Wel is het fijn dat ik door mijn ontdekking altijd veel vrijheid heb gekregen om te doen wat ik wil.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in