Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces ex-president Zuid-Korea van start

In de rechtbank van Seoul is vandaag het proces begonnen tegen de Zuid-Koreaanse ex-president Park Geun-hye. Zij wordt vervolgd voor ambtsmisbruik en het onder druk zetten van bedrijven zoals Samsung om miljoenen euro's aan steekpenningen te betalen.
handboeien
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Park Geun-hye kan voor meer dan tien jaar achter tralies verdwijnen als zij schuldig wordt bevonden. Zij verscheen vanochtend bij de rechtbank met handboeien om. In de beklaagdenbank zit zij naast haar advocaat en haar vriendin, medebeklaagde Choi Soon-sil, die met haar terechtstaat.

Park ontkent schuldig te zijn. Zij heeft op de openingsdag van haar proces weinig gezegd en fluisterde af en toe met haar raadsman. Choi liet wel emoties blijken: zij was in tranen toen zij in een korte verklaring spijt betuigde voor het feit dat zij president in deze situatie heeft gebracht. Volgens haar is Park ‘niet iemand die met smeergeld kan worden verleid’.

De 65-jarige Park was sinds februari 2013 president, maar afgelopen december begon het parlement een afzettingsprocedure. Afgelopen maart werd haar afzetting bekrachtigd. Haar ambtstermijn liep nog tot februari 2018.

'Geen ongepaste verzoeken'

President Park is verwikkeld in een affaire waarbij vertrouwelinge Choi Son-sil grote Koreaanse bedrijven als Samsung zou hebben overgehaald tientallen miljoenen dollars over te dragen aan stichtingen. Choi zou zich bovendien met staatszaken hebben bemoeid. Park verklaarde eerder dat ze nooit ongepaste verzoeken heeft ontvangen van Samsung of dat het bedrijf onrechtmatige eisen heeft gesteld.

Directie Samsung vervolgd

De Zuid-Koreaanse justitie heeft wel vervolging ingesteld tegen een topman Jay Lee (48) van Samsung wegens omkoping. Hij wordt tevens verdacht van verduistering. Ook vier andere topmannen van het elektronicaconcern zijn aangeklaagd. Dit viertal heeft inmiddels ontslag genomen. Lee werd op 17 februari opgepakt. Hij wordt rechtstreeks in verband gebracht met de fraude waarbij president Park Geun-hye mogelijk is betrokken.

Samsung is van grote invloed op de Zuid-Koreaanse politiek. Het bedrijf speelde een sleutelrol in de razendsnelle economische groei van het land sinds 1953, wat 'het wonder aan de Han-rivier' wordt genoemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in