Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
raspberry

Raspberry Pi wordt mogelijk intelligent

Google denkt na over machine learning voor succesvolle priegel-computer

Raspberry Pi © Raspberry Pi
26 januari 2017

Google denkt na over machine learning voor succesvolle priegel-computer

Bij Google wordt nagedacht over het voor de Raspberry Pi beschikbaar maken van machine learning tools en -voorzieningen.

Dat concludeert BBC uit een het feit dat Google een rondvraag deed onder de geheten deelnemers in de developer community rond de laaggeprijsde micro-computer op betaalkaartformaat. Aan de zo genoemde 'makers' werd onder meer gevraagd wat voor tools ze als het meest nuttig zouden verwelkomen. Onder de suggesties zaten diverse AI-achtige functionaliteiten, zoals emotieherkenning, omzetting van spraak naar tekst, verwerking van natuurlijke taal en stemmi9ngsanalyse. Google heeft op deze gebieden al diverse oplossingen ontwikkeld, weet BBC, ten behoeve van het internet der dingen, op het lichaam draagbare smart devices, robotica en domotica. 

Vanuit de community rond de Rasberry Pi wordt opgewonden gereageerd op de kennelijke aspiraties van Google. "Ik ben met name opgewonden over het vooruitzicht Raspberry Pi aan te kunnen sluiten op sommige machine learning-projecten die van Google Deepmind, in Londen. Dat zou het ons mogelijk maken slimme apparaten te bouwen die in de echte wereld interacteren” citeert BBC oprichter Eben Upton, van de Raspberry Pi Foundation.

'Blijf ons volgen'

Maar Google zelf houdt zich op de vlakte: “We hebben op dit moment niets bijzonders aan te kondigen, maar zijn er kien op meer open source machine learning tools met de community te delen. Blijf ons volgen”.

De Pi is in en buiten het Verenigd Koninkrijk een populair platform voor hobbyontwikkelaars, scholieren, onderzoekers. Vaak is het ook het platform waarmee bedrijven en startups de eerste proofs of concept realiseren voor overwogen commerciële producten, bijvoorbeeld in de sfeer van domotica of op het lichaam draagbare IT. De minder zware modellen zijn al voor enkele tientjes te bestellen. In totaal zijn sinds de introductie in 2012 al meer dan 10 miljoen exemplaren uitgeleverd. In principe werken de Rasberry Pi’s onder het besturingssysteem Linux, maar er is ook een eigen OS ‘Pixel’, dat onlangs naar de x86-omgeving werd gepoort.  

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.