Overslaan en naar de inhoud gaan

Regering Trump wil meer met cloud werken

De Amerikaanse president Trump tekende afgelopen week een decreet om de internetveiligheid te verbeteren. Dat meldt Computerworld.
De Amerikaanse president Donald Trump.
© MichaelVadon/Wikmedia Commons
MichaelVadon/Wikmedia Commons

Trump vraagt de Amerikaanse regering in het decreet onder andere om meer met de cloud te werken en haar IT-infrastructuur te verbeteren.

Gedeelde IT-diensten

Door het decreet moeten risicofactoren worden gecentraliseerd, stelde de woordvoerder van binnenlandse veiligheid tijdens een persconferentie over het decreet. Volgens hem kunnen de Verenigde Staten zichzelf beschermen door meer naar de cloud te verplaatsen. De Amerikaanse regering heeft te lang met oude federale systemen gewerkt, stelde de woordvoerder. In sommige gevallen bevatten deze systemen zelfs data van Amerikaanse burgers.

De regering Trump beschrijft in het decreet dat ze wil dat alle Amerikaanse overheidsinstellingen de voorkeur geven aan gedeelde IT-diensten zodra zij nieuwe IT-diensten aan willen schaffen. In het decreet staat ook dat sommige overheidsinstellingen zullen worden overgeplaatst naar één of meer geconsolideerde netwerken.

'Goede eerste stap'

Overheidsinstellingen is verzocht het National Institute of Standards and Technology framework uit te gaan voeren. Het NSIT-framework kan gebruikt worden als richtlijn om te controleren hoe goed de systemen van de Amerikaanse overheid beveiligd zijn. Het werd in 2014 bedacht onder regering Obama.

Beveiligingsexperts noemen het decreet van Trump een goede eerste stap voor het verbeteren van de IT-veiligheid.

Feiten

De Amerikaanse regering moet de aankomende maanden rapporten opstellen waarin staat hoe het de Amerikaanse cybersecuritywerkgroep kan ondersteunen, de Verenigde Staten kan beschermen tegen hackers en kan samenwerken met andere landen om internetbedreigingen te stoppen. Een voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie zet wel zijn vraagtekens bij het decreet: hij hoopt dat in de opgestelde rapporten vooral feiten staan en geen meningen.

Vorige week werd bekend dat Trump een speciale commissie op gaat zetten om de Amerikaanse IT-diensten te verbeteren. Sommige systemen zijn al meer dan vijftig jaar oud. Ook denkt de Amerikaanse regering na over een laptopverbod in de handbagage van Europese vluchten. Dit verbod is al in werking gesteld voor 10 vliegvelden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in