Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotacademie dit jaar van start

Smart Robotics uit Best is met steun van de overheid en universiteiten bezig met het opzetten van een robotacademie. De opleiding gaat dit jaar al van start en het is de bedoeling dat er jaarlijks 30.000 mensen worden opgeleid in de omgang met robots.
robots lopende band fabriekshal
© Shutterstock
Shutterstock

De driedaagse robotica-training is vooral bedoeld voor productiemedewerkers. “Mensen op de werkvloer zijn immers degenen die in aanraking komen met robots. Zij moeten ermee werken, zij krijgen meer met de impact te maken dan hun leidinggevenden”, zegt initiatiefnemer Mark Menting tegenover verslaggevers van de NOS.

Niet alleen een bedreiging

Werknemers krijgen niet alleen een cursus hoe ze met robots om moeten gaan, ze worden ook gerustgesteld. “We willen de cursisten ook leren dat robots geen bedreiging hoeven te zijn, maar juist hun baan kunnen redden”, zegt Menting. “Als je straks geen dozen meer hoeft te stapelen, heb je juist meer tijd om andere dingen te doen op de werkvloer.”

Het is nog niet duidelijk waar de lessen gaan plaatsvinden. Soms zal het bij de bedrijven zelf zijn, maar het kan ook op andere plekken, zoals bij universiteiten.

Uitzendbureau voor robots

Smart Robotics is eigenlijk een uitzendbureau voor robots – naar eigen zeggen het eerste in de wereld. Het Brabantse bedrijf werd in 2015 opgericht en timmert flink aan de weg. De start-up telt inmiddels 15 medewerkers en verhuisde onlangs vanwege ruimtegebrek van de Eindhovense High Tech Campus naar Best. Volgend jaar verwacht het dit aantal minimaal te verdubbelen. Menting: “We kunnen onze robots flexibel inzetten en verschillende vaardigheden leren. Daar is veel vraag naar.”

Menting was afkomstig uit de uitzendwereld en zijn compagnon Heico Sandee was programmamanager robotica op de TU Eindhoven. Veel bedrijven zitten volgens hen te springen om robots die je flexibel kunt inzetten. “Bedrijven kunnen ze inhuren in een piekperiode en als de productie daalt, halen wij ze weer op. Ja, dan worden ze als het ware ontslagen. Maar robots zeuren daar niet over. Bovendien staat er meestal alweer een andere klant klaar”, aldus Menting.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in