Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotauto nu ook voor Microsoft interessant

Microsoft heeft een cloudplatform gecreëerd voor autoproducenten op basis van Azure en Cortana.
Tesla robotauto
© Microsoft
Microsoft

Met het Connected Vehicle Patform wil Microsoft vijf prioriteiten aanpakken die door partners in de auto-branche zijn aangegeven:

  • voorspelbaar onderhoud
  • betere productiviteit in de auto
  • geavanceerde navigatie
  • inzicht in gedrag van klanten
  • hulp bij ontwikkeling van zelfstandig rijden

Microsoft heeft het platform ontwikkeld samen met de alliantie van Renault en Nissan. Maar ook BMW heeft Azure gekozen als platform voor zijn BMW Connected. "Het is geen in-car operating system en ook geen kant-en-klaar product. Het is een levend, agile platform dat uitgaat van de cloud als basis", zegt Peggy Johnson, Executive vice-president business development bij Microsoft in een blog.

Microsoft ziet de nieuwe generatie auto's duidelijk als een van de volgende platformen waarop de digitale assistent Cortana een belangrijke rol kan spelen. Cortana kan de belangrijkste interface worden voor een spraakgestuurde interactie met de auto. De eerste proeven daarmee zou Microsoft al met BMW en Nissan samen hebben uitgevoerd.

Johnson maakt duidelijk dat Microsoft niet wil concurreren met de gevestigde autoproducenten door te zinspelen op het produceren van eigen voertuigen. "Wij willen automakers helpen connected car-oplossingen te creëren die naadloos passen bij hun merkbeleving en specifieke behoeften invullen die leven bij hun klanten. Daarmee kunnen zij zich onderscheiden van de concurrentie en nieuwe stabiele inkomstenbronnen creëren."

Steeds meer IT-bedrijven storten zich op auto-industrie als nieuwe groeimarkt voor kunstmatige intelligentie, productiviteitsapps en entertainment. BlackBerry kondigde eind vorig jaar de eerste test te doen in Ontario. Google is al jaren bezig met de ontwikkeling van robot-autotechniek en verzelfstandigde deze activiteiten onlangs deels in een apart bedrijf onder de Alphabet-moedermaatschappij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in