Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanderink: stichting met Van Rijbroek krijgt niet alles

De Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink krijgt volgens de Centric-topman toch niet de beschikking over zijn vermogen na zijn overlijden. Deze stichting heeft als penningmeester Sanderinks vriendin: de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. De ontkenning van de eerdere opzet van deze tweede stichting rondom de eigenaar van ICT-dienstverlener Centric komt in antwoord op vragen van de lokale krant Tubantia.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

"Het staat mij vrij met mijn vermogen te doen wat ik wil. Daar gaat u niet over. Het gaat in ieder geval niet naar de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink", luidt het antwoord dat Tubantia gemaild heeft gekregen van de hoogste baas van Centric. Naast dat IT-bedrijf is Sanderink ook eigenaar van ingenieursbureaus Oranjewoud en Antea, plus bouwbedrijf Strukton. Deze drie bedrijven vervullen belangrijke rollen voor de overheid; op lokaal en op nationaal niveau. Over de rol en invloed van de formeel niet in dienst zijnde Van Rijbroek zijn recent Kamervragen gesteld.

620 miljoen euro

De op leeftijd zijnde topman van Centric, Oranjewoud, Antea en Strukton, heeft 5 jaar geleden de toezegging gedaan dat zijn vermogen na zijn dood ten goede zou komen aan zijn geboortegebied: Twente. Sanderink is naar schatting van zakenmagazine Quote zo'n 620 miljoen euro waard. Voor de overheveling van zijn nalatenschap is toen de Stichting Gerard Sanderink aangewezen. Het bestuur daarvan bestaat uit Sanderink zelf plus Strukton-bestuurslid Aike Schoots, Oranjewoud-topman Herman Spenkelink en Antea-bestuurder Yde van Hijum. Nadat Rian van Rijbroek in het leven van Sanderink is gekomen, heeft hij echter een nieuwe stichting opgezet, waar zijn nalatenschap naartoe zou gaan.

Deze nieuwe entiteit, genaamd Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink, is erop gericht een brug te slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven. Op de site van de stichting wordt bij activiteiten het tweede cybersecurityboek van de omstreden Van Rijbroek aangeprezen. Dit zowel in een lovende omschrijving van dat boek als ook een positief verslag van de boekpresentatie begin 2019. Die besloten boekpresentatie in het Amstel Hotel was gefaciliteerd door Sanderink.

Rol Van Rijbroek

Terwijl in de eerste stichting nog een bestuurspositie was weggelegd voor Sanderinks vorige vriendin en zakenpartner Brigitte van Egten, vervult in de nieuwere stichting Van Rijbroek een sleutelrol. Zij is penningmeester en gaat over het vermogen van de instelling. Volgens het beleidsplan 2019 en het beleidsplan 2020 bezit niemand een creditcard of betaalpas van de stichting, dit "om de mogelijkheid van fraude zo goed als mogelijk is tegen te gaan".

De penningmeester heeft natuurlijk wel macht over de uitgaven van de stichting. "Alle rekeningen die betaald moeten worden, worden door penningmeester en voorzitter gefiatteerd. Bij normale uitgaven wordt de rekening rechtstreeks naar de penningmeester gestuurd." De voorzitter is Sanderink zelf, terwijl Van Rijbroek de penningmeester is. Laatstgenoemde rol is in het beleidsplan van januari 2019 expliciet genoemd, maar in de latere versies wordt de zelfverklaarde cybersecurity-expert alleen als bestuurslid genoemd.

In het beleidsplan wordt over de administratieve organisatie wel consequent gesteld dat de administratie door de voorzitter wordt gecontroleerd en door de penningmeester wordt gevoerd in Veghel. Die Brabantse plaats is de woonplaats van Van Rijbroek. "Alle contacten lopen via haar adres", aldus het beleidsplan.

Uit KvK- en kadaster-gegevens die AG Connect heeft opgevraagd, blijkt dat de tweede stichting is gevestigd op een woonadres van Sanderink te Enschede. De eerste stichting staat geregistreerd op een algemeen bedrijfsadres in Almelo. Overeenkomst tussen beide stichtingen is dat de oudgediende Strukton-topman Aike Schoots dienst doet als bestuurslid. Hij is bij de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink de derde bestuurder, naast Sanderink zelf en Van Rijbroek.

Tweede boek: Unhacked

Volgens het beleidsplan krijgen de leden van het bestuur geen beloning voor hun werkzaamheden. "Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten", valt te lezen in dat document. Onder de beoogde werkzaamheden van de instelling behoort onder meer "het verstrekken/ schrijven van studieboeken, opzetten en ontwikkelen van onderwijs- en onderzoeksprogramma’s op het gebied van technology en cybersecurity met een brugfunctie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven".

Binnen en rond Centric heerst al geruime tijd onrust over de invloed die Van Rijbroek heeft; zowel op Sanderink zelf als op de ICT-dienstverlener. Zo zou de hoogste baas het boek Unhacked hebben verstrekt aan alle Centric-medewerkers, wist de Volkskrant in april vorig jaar te melden. Bovendien zouden account managers van het bedrijf dat tweede werk van Van Rijbroek moeten meenemen naar klanten. Als ze dat niet doen, kan dat wel eens vervelende gevolgen hebben voor hun carrière, meldden bronnen toen aan de Volkskrant.

Securitydivisie Centric

Sanderink heeft eind vorig jaar tegenover AG Connect bevestigd dat Van Rijbroek input geeft aan de nieuw op te richten securitytak van Centric. Dit in reactie op vragen die eerder waren ingediend bij de woordvoering van Centric. Kort daarop heeft echter de genoemde directeur voor de in oprichting zijnde cybersecuritydivisie bedankt voor die rol. Hij heeft dat terugtrekken laten weten in een kort antwoord op vragen van AG Connect over opzet en inhoud van die nieuwe bedrijfstak.

Nieuwste ontwikkeling nu is de door Sanderink gemailde ontkenning van de eerder door hem aangegeven bestemmingsrol van de tweede stichting. Terwijl hij in april vorig jaar aan het Brabants Dagblad heeft verteld dat zijn erfenis naar de nieuwe stichting gaat, zodat het vermogen bij elkaar kan blijven en zodat de continuïteit van zijn bedrijven wordt gewaarborgd. Nu mailt de Centric-topman aan Tubantia echter dat dit niet het geval is.

Continuïteit Centric (en Oranjewoud en Strukton)

"Ik leef sober. Voor zover ik beschik over vermogen staat dit ten dienste van mijn bedrijven en is en blijft dit niet beschikbaar voor consumptie. Het staat mij vrij met mijn vermogen te doen wat ik wil. Daar gaat u niet over. Het gaat in ieder geval niet naar de stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink." Tubantia was bezig aan een artikel over de achtergronden van de oude en de nieuwe stichting. De lokale krant heeft daarover vragen gesteld aan Sanderink, maar hij wil niet verder ingaan op de zaak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in