Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholieren kunnen niet bij digitaal lesmateriaal'

Tienduizenden scholieren in ons land kunnen niet bij hun digitale les- en werkboeken. Dit komt door technische problemen, meldt RTL Nieuws.
studeren
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De oorzaak zou liggen in een update van het systeem waarop leerlingen moeten inloggen. Inlogcodes werken mondjesmaat of helemaal niet. Docenten en leerlingen in de regio Midden en Zuid – Noord is nog niet begonnen - zitten met de handen in het haar en moeten terugvallen op ouderwetse lesmethodes.

Uit een rondgang van RTL blijkt dat scholen verspreid door het land met de problemen te maken hebben. De nieuwe inlogprocedure zou niet goed zijn getest. Een woordvoerder van Iddink, een van de twee grote distributeurs van lesmateriaal, bevestigt dat het gaat om een structureel probleem.

Schandalig

“Er is totaal geen materiaal beschikbaar”, klaagt biologiedocent Jacques Bijvoet van het Dalton Lyceum in Barendrecht voor de camera van RTL. "Ik vind het schandalig dat je materialen bestelt waarvoor heel veel geld wordt betaald, en dat er dan niet wordt geleverd."

Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van de Haagse scholenkoepel Lucas Onderwijs (17.000 leerlingen), schrijft de problemen voor een deel toe aan het nieuwe systeem waarvan scholen dit jaar gebruikmaken. “Waar voorheen werd gewerkt met verschillende systemen die het lesmateriaal voor leerlingen en docenten online toegankelijk maken, bieden uitgevers hun digitale les- en werkboeken nu aan in één systeem.”

Grote problemen

De stichting Beter Digitaal Leren erkent het probleem. “Er is dit jaar een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd aan het systeem. Dat heeft grotere problemen veroorzaakt bij de opstart van het schooljaar dan eerdere jaren. Wij doen onze uiterste best om alle problemen zo snel mogelijk op te lossen, wij verwachten binnen nu en een paar weken.”

De distributeur meldt dat het probleem soms bij de uitgever ligt, soms bij de scholen zelf en soms bij de distributeur. “Maar feit is dat scholen er op dit moment heel veel last van hebben.” Hij zegt dat het nieuwe systeem veel beter had moeten worden getest, 'zodat alles aan het begin van het schooljaar gebruiksklaar was geweest'.

Nieuwe privacywet

De VO-raad, de belangenorganisatie voor schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, zegt tegen de NOS dat de huidige problemen mogelijk samenhangen met de nieuwe privacywet, waaraan organisaties die werken met persoonlijke gegevens vanaf mei 2018 aan moeten voldoen. De distributeurs van het lesmateriaal zouden hun systemen er nu al op hebben aangepast, met als gevolg dat sommige inlogcodes niet werken.

De VO-raad is in gesprek met uitgeverijen en distributeurs van lesmateriaal om de problemen op te lossen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in