Overslaan en naar de inhoud gaan

Schone installatie Windows 10 kan zonder productsleutel

Het rechtstreekse gevolg van de aanpassingen in de licentievoorwaarden is dat je een schone installatie kunt uitvoeren zonder de productsleutels in te voeren, al is het wel even oppassen.
Windows 10 startmenu

Microsoft introduceerde productactivering in Windows XP als methode om vast te stellen dat een Windows-kopie legitiem was, en niet op meerde apparaten geïnstalleerd werd. Daarvoor werd bij installatie een hashcode gegenereerd die specifiek was voor het apparaat. De unieke combinatie die dat in combinatie met de productsleutel opleverde, wordt in voorkomende gevallen gecontroleerd op Microsofts activeringsservers.

Windows 10 handelt die procedure helemaal online af, meldt Ed Bott op de blogpagina die hij schrijft voor ZDnet. Het Windows Update-programma checkt de activeringsstatus van de Windows 7- of 8.1-machine die om de update vraagt. Als die in orde is, genereert de activatiedatabase een licentiecertificaat bij de installatie-ID.

Schone installatie zonder sleutel

Een rechtstreeks gevolg daarvan is, dat je een schone installatie kunt uitvoeren van Windows 10 zonder dat je over een productsleutel hoeft te beschikken. Weliswaar vraagt Windows Setup tot twee maal toe om die sleutel. Maar beide menu's bevatten de optie 'Sla over', en die kun je straffeloos kiezen. Na afronden van de installatie blijk je dan wel degelijk een legitieme Windows 10-versie te hebben.

Voorwaarde is wel dat je eerst een upgrade hebt uitgevoerd vanaf Windows 7 of 8.1. Activering mislukt wanneer je meteen een schone installatie uitvoert. Gevolg daarvan is dat je Windows 10 niet kunt personaliseren, en dat er op de desktop voortdurend een watermerk in beeld is dat waarschuwt dat je moet activeren.

Volgens Bott kun je wel degelijk meteen een schone installatie van Windows 10 uitvoeren, maar dan moet je dat niet online doen. Je voorkomt het probleem door vanuit Windows 7 of 8.1 een ISO-bestand aan te maken of een USB-flashdrive. Door van daaruit voor Setup te kiezen en dan de optie 'Niets bewaren', krijg je een schone installatie die wél geactiveerd is.

Insiders die een schone installatie doen vanuit een voorlopige versie van Windows 10 kunnen het invoeren van productsleutels niet overslaan. Die moeten eerst weer hun oude Windows-versie installeren of productsleutel kopen bij Microsoft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in