Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociale media massaal ingezet na aanslag Manchester

Kort na de explosie bij het concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande in Manchester gisterenavond rond half 12 Nederlandse tijd, werden sociale media als Twitter en Facebook massaal ingezet. Niet alleen om informatie uit te wisselen, maar ook om hulp aan te bieden.
© Wikipedia
Wikipedia

Trending op Twitter

Zo boden honderden inwoners van Manchester via Twitter onder de hashtag #RoomForManchester honderden mensen hulp aan. “Als je een bed, een kop thee, een geladen telefoon nodig hebt. Ik woon op 15 minuten van de Manchester Arena”, laat iemand bijvoorbeeld weten. Vanwege het incident reden er de rest van de avond en nacht geen treinen, trams en bussen meer. Voor concertgangers uit andere steden was het dus lastig om thuis te komen.

Ook in Nederland waren de hashtags #Arianagrande en #Manchester trending, doordat mensen op zoek gingen naar nieuws rondom het schokkende incident en hierover berichtte.

Veiligheidscheck op Facebook

Facebook zette kort na de explosie, waarbij volgens de politie van Manchester zeker 22 doden en ongeveer 60 gewonden zijn gevallen, de veiligheidscheck aan. Mensen die in de buurt van het dodelijke incident waren en veilig zijn, konden zo op Facebook hun vrienden geruststellen.

Als er een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop 'ik ben veilig' klikken. Er gaat dan automatisch een melding naar alle vrienden van die gebruikers. De Facebook Safety Check werd eerder onder meer gebruikt bij aanslagen in Berlijn, Parijs, München, Nice en Turkije.

Massaal foto’s gepost

Ouders en vrienden van kinderen die vermist zijn na de explosie in de Manchester Arena posten ook massaal foto's van kinderen op social media. Onder meer met hashtag #manchestermissing roepen zij mensen op uit te kijken naar hun kinderen.

Bij het concert van Ariana Grande waren veel kinderen aanwezig. Sommige ouders stonden te wachten bij de Manchester Arena op hun kinderen. Het concert van Ariana Grande was onderdeel van de derde tournee van de Amerikaanse zangeres, de Dangerous Woman Tour. De tour deed vorige week dinsdag en de zondag ervoor Amsterdam aan.

Zelfmoordaanslag

De explosie in de Manchester Arena is veroorzaakt door één man, die zelf is omgekomen. Dat heeft de politie zojuist meegedeeld. De zaal, die incidenteel ook voor sportwedstrijden wordt gebruikt, heeft een capaciteit van 23.000 mensen.

De politie meldt dat de anti-terreureenheid van het Verenigd Koninkrijk momenteel in Londen bijeen is en nauw samenwerkt met het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanmorgen houdt premier Theresa May een spoedberaad met haar kabinet over de aanslag. Ze heeft haar medeleven uitgesproken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in